Украйна посрещна с пестелив оптимизъм новината, че Германия най-после се

...
Украйна посрещна с пестелив оптимизъм новината, че Германия най-после се
Коментари Харесай

Киев след новината за германските танкове: А сега е ред на F-16

Украйна посрещна с спестовен оптимизъм новината, че Германия най-сетне се е съгласила да даде от своите танкове Leopard 2 на украинската войска, с цел да може да отблъсне идната вълна на съветската инвазия.

Президентът Володимир Зеленски реагира внимателно, като подсети, че до момента Киев е получавал " доста думи и доста обещания ", само че по-важно от тях е да се види действителността.

" Не става дума за 10 или петнадесет танка. Нуждите са по-големи ", споделя той във вечерното си послание към украинците.

Очаква се в сряда немският канцлер Олаф Шолц да удостовери публично, че ще изпрати една танкова рота - или 14 машини - в Украйна след месеци на съмнения и напън от страна на сътрудниците в НАТО.

Зеленски показва, че страните, подкрепящи Киев, имат всички нужни количества танкове, с цел да оказват помощ на страната - само че чака действителни решения.

" Ако имаме нужната тежест на тези решения, на драго сърце ще ви благодарим за всяко едно от тях ", споделя той.

Останалите членове на администрацията реагираха много по-позитивно на новините от Берлин.

Външният министър Дмитро Кулеба разгласява във Фейсбук собствен диалог с неназован европейски сътрудник, който го попитал дали в този момент към този момент не е време да стартират договаряния за изтребители F-16 и заречен на Кулеба, че " ще се заеме " с този въпрос.

" Той знае какво прави. А вие би трябвало да знаете, че колкото и комплицирано да е, в никакъв случай не трябва да се отхвърляме. Колкото и тъжно да е, в никакъв случай не трябва да изпадаме в обезсърчение. Колкото и да се старае врагът, той ще загине, като роса на слънце. Винаги би трябвало да имаме вяра и да работим крепко. И всичко ще се получи ", написа Дмитро Кулеба.

Засега западните сътрудници отхвърлят на Украйна въоръжение от този вид, както и далекобойни ракети, само че министърът на защитата Алексей Резников счита, че отношението им по този въпрос към този момент се трансформира.

Министърът на външните работи на Нидерландия Вопке Гукстра разгласи, че страната е подготвена да прегледа вероятно даване на F-16 на Киев при приемане на съответното питане.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР