Украйна поиска от Турция да затвори Босфора за руски военни

...
Украйна поиска от Турция да затвори Босфора за руски военни
Коментари Харесай

Войната в Украйна и дилемата на Анкара


Украйна изиска от Турция да затвори Босфора за съветски военни кораби, само че получи отвод. Ердоган разкритикува нападението против Украйна, само че не желае да се замесва - би предпочел да посредничи сред страните в спора.

През Босфора могат да минават до девет бойни кораба на ден

Руските бойни кораби минават изключително постоянно през истанбулския пролив - през 2019-а година те са били две трети от всички военни плавателни съдове, минали оттова. Свободното прекосяване през Босфора е регламентирано интернационално от 1936-а година, въпреки Турция кардинално да реализира надзор - тя има правото да ревизира корабите и да изисква такси.

За бойните кораби обаче важат специфични правила. В спокойно време Турция би трябвало да бъде уведомявана по дипломатически път осем дни авансово за тяхното прекосяване. На ден могат да минават по не повече от девет, освен това поотделно. Има и ограничавания за размера и тонажа.
Редакцията предлага
Военните кораби, които не са благосъстоятелност на черноморски страни, не трябва да се задържат повече от 21 дни. А в случай че Турция е във война, уредбата за прекосяването на военни кораби е напълно в ръцете на турското държавно управление.

Украйна упорства за затваряне

От началото на съветската инвазия в Украйна насам маршрутът през Босфора доби нови измерения. Връзката е значима за Русия: защото придвижването на бойни кораби сред съветската военноморска база Тартус в Сирия и Черно море е доста интензивно. Базата се явява главен продоволствен пункт на черноморския флот.

Сега Украйна посредством посланика си в Анкара упорства членката на НАТО Турция да затвори Босфора и Дарданелите за съветски бойни кораби. Така изправя Турция пред сериозен проблем, тъй като тя има морска граница и с Украйна, и с Русия, и поддържа и с двете страни положителни връзки, в това число стопански.

В отговор на украинското искане турският външен министър Чавушоглу се базира на съглашението от 1936-а година и съобщи, че Турция ще продължи да го ползва. Правилата ще важат и за страните, които вземат участие във война, респективно съветските бойни кораби ще могат да продължат да минават, с цел да стигнат до съветските пристанища в Черно море. Това е допустимо и в положение на война, акцентира министърът.

Дилемата на Турция

Съединени американски щати неведнъж са упорствали за проверка на контракта от 1936-а година, само че Турция не е проявявала интерес. Основанието: една нова уредба би лишила страната от значим властови инструмент както във военно-политически, по този начин и в стопански проект.

А отправените в този момент претенции от Украйна изправят Турция пред алтернатива. Макар президентът Реджеп Тайип Ердоган да разкритикува нападението против Украйна, той в действителност не желае да се замесва в спора.

Турският държавен глава, който желае да завоюва изборите идната година, се вижда по-скоро като вероятен медиатор сред страните в спора. В това отношение полемиката за затварянето на Босфора единствено би попречила, защото Русия не би приела това.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР