Украйна поиска от ООН и ЕС да изпратят международна мисия

...
Украйна поиска от ООН и ЕС да изпратят международна мисия
Коментари Харесай

Украйна поиска ООН и ЕС да изпратят наблюдателна мисия в минираната Каховска ВЕЦ

Украйна изиска от Организация на обединените нации и Европейски Съюз да изпратят интернационална задача за наблюдаване на Каховската водноелектрическа централа, съобщи през днешния ден украинският министър-председател Денис Шмигал.

" Обръщаме се към Организация на обединените нации, Европейски Съюз и други организации да приготвят интернационална задача за наблюдаване на Каховската Водноелектрическа централа. Международни експерти дружно с украински личен състав би трябвало да дойдат в централата неотложно. " - уточни Шмигал на държавно съвещание.

Каховското водохранилище и централата, намиращи се в Южна Украйна, са завладяни при започване на нашествието поради стратегическото им значение. Язовирът доставя с вода анексирания от Москва Кримски полуостров.

Окупираният от Русия язовир в този момент е в центъра на вниманието, откакто украинският президент Володимир Зеленски разкри, че съветските войски възнамеряват да го взривят, с цел да провокират опустошително наводняване.

Разположен на река Днепър, язовирът е едно от най-големите уреди от този тип в Украйна.

Според уеб страницата на украинския оператор, " Укрхидроенерго ", потенциалът на водноелектрическата централа е 334,8 мегавата. Водохранилището може да поеме 18 куб. км вода.
Каховка се намира на към 60 км източно от град Херсон, който пада в съветски ръце през март. В момента фронтовата линия се намира на към 40 км северно от язовира. 
Ако той бъде взривен, това ще докара до злополука от огромен мащаб, съобщи Зеленски пред Европейския съвет в четвъртък.

Стотици хиляди хора по долното течение на Днепър ще бъдат застрашени от наводнения, в това число и самият град Херсон.

" Това би могло да унищожи водоснабдяването на огромна част от Южна Украйна ", както и да засегне охладителната система на Запорожката атомна електроцентрала, която разчита на язовир „ Каховка ”. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР