Украйна почита днес паметта на милионите жертви на гладомора от

...
Украйна почита днес паметта на милионите жертви на гладомора от
Коментари Харесай

90 години след Гладомора: Киев обвини Москва в геноцидни тактики

Украйна уважава през днешния ден паметта на милионите жертви на гладомора от 1932-1933 година и упрекна модерна Русия, че 90 години по-късно ползва " геноцидните тактики " на Йосиф Сталин. В " Телеграм " президентът Зеленски написа, че в миналото са желали да ги унищожат с апетит, а в този момент - с мрак и мраз.

Той е хазаин на интернационална среща на върха по въпросите на продоволствената сигурност и земеделския експорт. За форума в Киев са министър председателите на Белгия, Полша, Литва и президентът на Унгария. По-рано украинският водач подлага на критика кметът Виталий Кличко за неприятно справяне при даването на убежища за хората без ток и отопление.

Русия ще заплати цената за всички жертви на Гладомора и ще дава отговор за днешните си закононарушения, съобщи в Телеграм шефът на украинската президентска администрация Андрий Йермак.

През ноември 1932-ра тогавашният руски водач Сталин в името на колективизацията на земята подрежда изземане на цялото зърно и добитък от украинските селяни, в това число семената за идната сеитба. През идващите месеци към 3,5 милиона украинци умират от апетит.

Москва отхвърля обвиняванията в геноцид и показва, че жертва на глада са станали и руснаци и други етнически групи. В деня на тъжната годишнина Володимир Зеленски разгласи през днешния ден самодейност " Зърно от Украйна " за експорт на храни за бедните страни.

" Украйна ще извърши отговорностите си по износа на зърно и други аграрни артикули на международния пазар. Украйна се бори за своя живот и за живота на други народи, тъй че да не бъдат подвластни на иго и апетит ", съобщи Зеленски.



След рецензии на президента за неприятно справяне с спешната обстановка поради съветските удари кметът на Киев Виталий Кличко през днешния ден посети столичната топлофикация " Киевтеплоенерго ".

" Говорих с инженерите, ревизирах по какъв начин работят, с цел да върнат топлината в домовете на киевчани. Възстановено е топлоподаването допълнително от 90 % от жилищните здания в столицата ", разяснява Кличко.

Според английското разузнаване Русия е присъединила в арсетала си против Украйна остаряващи крилати ракети, от които е свалена нуклеарната бойна глава.

12 украински бойци са били освободени през днешния ден при поредна замяна на военнопленници с Русия, която си върна 9 военнослужещи. Междувременно на 64 години ненадейно е умрял външният министър на Беларус Владимир Макей, заяви Минск. Причини за гибелта му не се показват.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР