Украйна отхвърли днес руски ултиматум да предаде източния град Северодонецк,

...
Украйна отхвърли днес руски ултиматум да предаде източния град Северодонецк,
Коментари Харесай

Защитниците на Северодонецк отхвърлиха руски ултиматум да се предадат

Украйна отхвърли през днешния ден съветски ултиматум да съобщи източния град Северодонецк, до момента в който министрите на защитата на НАТО се събраха в Брюксел, с цел да обсъдят изпращане на още тежки оръжия, които да попълнят стопяващите се ресурси на Киев, съобщи Ройтерс.

Русия сподели на украинските сили, окопали с в химически цех в опустошения град, да спрат " безсмислената опозиция и да сложат оръжие " от през днешния ден сутринта.

Руската организация РИА Новости цитира, подкрепяните от Русия сепаратисти да споделят, че проектите за филантропичен кулоар за извеждане на блокираните в завода цивилни са били осуетени от украински обстрел.

Според Украйна над 500 цивилни са в капан дружно с бойците в химическия цех " Азот ".

Кметът на Северодонецк Олександър Стрюк сподели, откакто срокът на ултиматума изтече рано тази заран, че съветските сили се пробват да щурмуват града от няколко направления, само че украинските войски не престават да го пазят и че не са отрязани изцяло от следената от Киев част от Украйна.

" Опитваме се да изтласкме врага към центъра на града ", сподели той по малкия екран, без да загатва ултиматума. " Това е продължаващото състояние с частични триумфи и тактически отстъпления ".

" Маршрутите за отдръпване са рискови, само че още има няколко ", добави Стрюк.

Серхий Хайдай, шеф на Луганска област, в която се намира Северодонецк, сподели, че армията брани града и задържа съветските сили пред Лисичанск, града близнак, следен от Украйна, на отсрещния бряг на река Сиверски Донец.

" Въпреки това руснаците са близо, популацията страда и се унищожават къщи ", написа той в обществените мрежи тази заран.

Бомбардировките на " Азот " припомнят по-раншната блокада на стоманодобивния комбинат " Азовстал " в южното пристанище Мариупол, където стотици бойци и цивилни се бяха укрили от съветския обстрел. В средата на май те се предадоха и бяха взети в съветски плен.

Заводът за азотни торове е бил учреден по времето на руския водач Йосиф Сталин, напомни Ройтерс. Хората в него през днешния ден оцеляват с вода от кладенци, ток от генератори и храна, която са донесли със себе си, а ситуацията им става все по-критично, сподели Стрюк, представен от организацията.

Руската атака против Северодонецк, град с малко над 100 000 поданици преди войната, е фокусът на това, което беше наречено борбата за Донбас, отбелязва Ройтерс.

Киев споделя, че сред 100 и 200 негови бойци умират всеки ден, а стотици други биват ранени, в борбата, която е сред най-кървавите откогато Русия нахлу в Украйна на 24 февруари.

" Трябва да се държим крепко... Колкото повеча загуби понася врагът, толкоз по-малко мощ ще има да продължава експанзията си ", сподели украинският президент Володимир Зеленски в постоянното си вечерно послание към нацията нощес.

Западните страни му дадоха обещание оръжия по натовските стандарти, в това число съвременни ракети. Но разполагането им лишава време и Зеленски сподели, че Украйна няма задоволително противоракетни системи, добавяйки, че " не може да има опрощение за закъсненията ".

Неговият консултант Михайло Подоляк сподели, че бранителите на Северодонецк желаят да знаят по кое време ще дойдат оръжията.

" Брюксел, чакаме решение ", написа той в Туитър.

" Ние сме извънредно съсредоточени върху увеличение на поддръжката ", сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди срещата в Брюксел, водена от министъра на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин.

Това е третият път, когато групата от съвсем 50 страни се събира да координира помощта за Украйна.

През май Сенатът на Съединени американски щати одобри закон да обезпечи 40 милиарда $ спомагателна помощ за Украйна и даде обещание ракетни системи с по-голям обхват, дронове и съвременна артилерия.

Русия не оповестява постоянно цифри за своите загуби, само че западните страни споделят, че те са огромни, до момента в който президентът Владимир Путин се пробва да откри цялостен надзор върху Донбас и огромна част от Южна Украйна. Путин назовава войната " специфична интервенция " против украинските националисти, напомня Ройтерс.

По другите фронтове в Донбас Украйна споделя, че Русия възнамерява да нападне Словянск от север и паралелно с фронт покрай Бахмут на юг. Екотът на обстрела се чува на към 40 километра южно от Бахмут покрай градчето Ню Йорк (има населено място с такова име в Донбас - б.р.), където съгласно украинските сили Русия хвърля всичко в борбата.

В Донецка област домове, учебни заведения, лечебни заведения и пазари бяха атакувани през миналата седмица, в резултат на което беше прекратено водоснабдяването и животът беше изработен " съвсем нетърпим ", сподели пред кореспонденти в Ню Йорк представителят на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик.

Конфликтът аргументи внезапно повишаване на цените на зърнените храни и западните наказания против Русия тикат нагоре цените на петрола. Петербургският интернационален стопански конгрес би трябвало да стартира през днешния ден без обичайното западно присъединяване на високо равнище.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР