Украйна обяви днес, че е готова да приеме беларуси, бягащи

...
Украйна обяви днес, че е готова да приеме беларуси, бягащи
Коментари Харесай

Украйна готова да приеме бягащи от репресии беларуси

Украйна разгласи през днешния ден, че е подготвена да одобри беларуси, бягащи от репресии в страната си, и че замразява контактите си с Минск в изискванията на политическа рецесия, обвързвана с оспорваното преизбиране на президента Александър Лукашенко.

Гражданите на Беларус, които ще се опитат да влязат в Украйна, с цел да избягат от рецесията, ще се възползват от преференциален режим, сподели пред публицисти украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба. Той посочи, че украинските граничари ще ревизират техните заявки и ще им издават позволение за влизане.

Някои беларуси, изключително такива, работещи в бранша на високите технологии, към този момент дойдоха в Украйна през последните седмици, опасявайки се от репресии против протестното придвижване от страна на президента Лукашенко, отбелязва Франс прес.

Новата мярка беше показана през днешния ден няколко часа след затварянето на украинските граници за множеството чужденци за период от 30 дни, в изискванията на ново разгаряне на епидемията от ковид в някои елементи на света.

Кулеба разгласи също, че Киев замразява контактите си с Минск, където Лукашенко е изправен против невиждано протестно придвижване с искане да се отдръпна - нещо, което беларуският президент изрично отхвърля да направи.

Всички контакти са сложени на пауза до стабилизирането на ситуацията в Беларус, акцентира украинският външен министър и прикани и за образуване на "нови, почтени и транспарантни избори ".

Украинците наблюдават от близко митингите в Беларус, които им припомнят за окървавеното проевропейско въстание на Майдана в Киев, довело до рухването от власт през 2014 година на някогашния украински президент Виктор Янукович и бягството му в Русия.

През последните седмици стотици украинци участваха в демонстрации на взаимност с беларуската съпротива. Огромни бяло-червени флагове, знак на митинга, бяха сложени на фасадите на доста украински кметства, в това число в столицата Киев, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР