Украйна обвини Русия, че планира да организира на 9 май

...
Украйна обвини Русия, че планира да организира на 9 май
Коментари Харесай

Украйна: Русия планира парад в Мариупол

Украйна упрекна Русия, че възнамерява да провежда на 9 май боен церемониал в завладения град Мариупол, с цел да отпразнува успеха над нацистите през Втората международна война.
Киев заяви, че чиновник от съветската президентска администрация е дошъл в стратегическия южен пристанищен град, който значително е опустошен при траялата повече от два месеца съветска инвазия в Украйна, с цел да следи проектите за парада по случай Деня на успеха.

" Мариупол ще се трансформира в център на " тържеството ", се споделя в изказване на украинското военно разузнаване в обществените мрежи. " Централните улици на града незабавно се почистват от парчета, тела и невзривени муниции ", добавя то. Мариупол е измежду най-пострадалите градове в Украйна. Група украински сили към момента са под блокада в стоманодобивния цех " Азовстал ". " В ход е огромна пропагандна акция. На руснаците ще бъдат показвани истории за " насладата " на локалните поданици от срещата с окупаторите ", се споделя в изказването на военното разузнаване.

Украинските военни обявиха във вторник, че съветските сили са почнали атака в Азовстал малко откакто Организация на обединените нации и Червеният кръст потвърдиха, че повече от 100 цивилни са били евакуирани от завода. Днес Кремъл отхвърли Русия да е щурмувала завода.

Русия чества Деня на успеха всяка година на 9 май с военни паради и обществени прояви, отдадени на годишнината от разгрома на Съветския съюз над нацистка Германия през Втората международна война. Москва и преди е заявявала, че задачата на нейното навлизане в Украйна е да " демилитаризира " и " денацифицира " Украйна. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР