Украйна обмисля възможността за зърнен коридор през териториалните води на

...
Украйна обмисля възможността за зърнен коридор през териториалните води на
Коментари Харесай

Украйна търси алтернативен маршрут за транспорта на зърно

Украйна обмисля опцията за " зърнен кулоар " през териториалните води на Румъния и България след отдръпването на Русия от черноморската зърнена самодейност, пишат румънските медии, базирайки се на телевизионно изказване на украинския дипломат в Анкара Василий Боднар, съобщи Българска телеграфна агенция.

Той подсети, че оттегляйки се от самодейността, Русия е декларирала, че към този момент няма да подсигурява сигурността на зърнения кулоар през Черно море. " И това значи, че те ще обстрелват пристанища, инфраструктура и евентуално - кораби. Това е рискът ", акцентира той. Посланикът загатна, че тези закани ще обиден по-специално фирмите за морски превоз и застраховките. Боднар добави, че Украйна е основала фонд, с цел да обезпечи гаранция против тези опасности, само че има избрани условия.

" Ние също по този начин имаме опцията да привличаме кораби и компании. От наша позиция, това може да бъде изпълнено, без да се употребява този маршрут, за който към този момент беше реализирана договореност, а през териториалните води на Румъния и България. Това също е допустима алтернатива за минимализиране на рисковете ", изясни той.

За тези опасности приказва и изпълнителният шеф на украинската Агенция за възобновяване и развиване Олександър Солонтай, представен от радио Свободна Европа-Румъния.

" Русия може да стигне до потопяване на корабите, които минават (по зърнените коридори). Всички схващат, че това може да се случи, че Русия може да стреля по тези кораби. Би трябвало да има спомагателни механизми за гарантиране на сигурността, с цел да може стоките да бъдат доставяни ", показва той.

Солонтай счита също, че за развиването си Украйна има потребност от създаването на разнообразни коридори, в това число " доста по-широк и огромен сухопътен кулоар ", само че това би решило единствено отчасти проблемите. " Когато приказваме за морската сигурност и зависимостта на украинските територии, няма опция. От една страна, имаме потребност от разширение на тези сухопътни коридори, само че това ще реши единствено отчасти някои от проблемите ", уточни той, отбелязвайки, че от икономическа позиция е мъчно морският кулоар да бъде сменен с нещо друго.

На 17 юли Русия разгласи, че прекратява присъединяване си в договорката, позволяваща експорт на украинско зърно през Черно море. По-специално това значи, че Москва отдръпва гаранциите за сигурност на корабите и затваря морския филантропичен кулоар в северозападните води на Черно море, отбелязва румънската телевизия Диджи 24.

Зърнената договорка сред Украйна и Русия, която позволяваше на Украйна да продължи да изнася зърно след експлоадирането на войната и по този метод да предотврати международна продоволствена рецесия, беше подписана на 22 юли 2022 година в Истанбул с посредничеството на Турция и Организация на обединените нации.

Същевременно Киев разгласи в публично писмо до организацията на Организация на обединените нации за морския превоз, че Украйна дефинира краткотраен маршрут за морски превоз, който минава през териториалните води на Румъния, с цел да резервира превоза на зърно през Черно море, откакто Русия се отхвърли от съглашението, позволяващо експорта на украинско зърно през безвреден кулоар през Черно море, съобщи Ройтерс.

В писмото с дата 19 юли, изпратено до Международната организация за морски превоз, Украйна споделя, че " е решила да откри краткотрайно целесъобразен морски маршрут ".

" Целта му е да улесни деблокирането на интернационалния морски превоз в северозападната част на Черно море ", декларира в писмото Василий Шкураков, краткотраен министър за общностите, териториите и развиването на инфраструктурата в Украйна, показва уеб сайтът Джи4Медия.

Украйна прецизира в писмото, че спомагателният маршрут, който дефинира, води към териториалните води и изключителната икономическа зона на Румъния, отбелязва изданието.

Споразумението, от което Русия се отхвърли, разреши износа на съвсем 33 милиона тона зърно от Украйна, макар войната, припомня уеб сайтът Хотнюз. Прекратяването му принуждава Киев да изнася реколтата от 2023 година по различни направления до речните пристанища и границата на Европейски Съюз при повишени логистични разноски, настояват анализатори.

След известието на Кремъл, че Русия се отдръпва от черноморската зърнена самодейност, румънският президент Клаус Йоханис съобщи, че Румъния ще продължи да поддържа Украйна във връзка с износа на зърно и посочи, че " и до момента половината от украинското зърно се изнасяше през Румъния ".

" На първо място, тъпо е, че тази самодейност, за която се намесиха доста политици от целия свят, наподобява, че няма да има ярко бъдеще. Както и да е, и до момента половината от украинското зърно се изнасяше през Румъния, по румънските логистични направления, адаптирахме ги, подобрихме ги и ще продължим все по този начин. Ние считаме, че е значимо и е добре да бъдем на страната на Украйна и да поддържаме този експорт, ще продължим да вършим тези неща, с цел да предотвратим появяването на възможни спирания ", уточни румънският президент.

Русия и Украйна са два от най-големите производители на селскостопанска продукция в света и значими играчи на пазарите на пшеницата, ечемика, царевицата, рапицата, рапичното масло, слънчогледовото семе и слънчогледовото масло. Русия също по този начин има преобладаваща роля на пазара на торовете.

Решението на Кремъл ускорява несигурността във връзка с снабдяването със зърно в международен проект и усилва натиска върху страните от района, в това число Румъния, отбелязва Хотнюз. Този ход слага в заплаха основен търговски маршрут за Украйна и то таман в миг, когато стартира събирането на новата годишна продукция.

От началото на спора Украйна е изнесла основни количества зърно през страните от Източна Европа, макар множеството логистични провокации, означават анализаторите.

Друг проблем идва от това, че свръхпредлагането на украинско зърно в източната част на Европейски Съюз провокира безпокойствие измежду фермерите в района, които споделят, че то подбива цената на локалната продукция и ги оставя без пазар за личната им годишна продукция. В разследване на това Европейски Съюз разреши на пет страни - България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия - да забранят продажбите на вътрешния пазар на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе с генезис от Украйна, позволявайки в същото време експорта на тези артикули към други пазари.

В актуалната форма мярката следва да бъде отстранена последователно доникъде на септември, само че унгарският министър на земеделието Ищван Наги съобщи за Ройтерс през днешния ден, че петте източноевропейски страни ще изискат удължение на тази възбрана и след 15 септември.

Също по този начин се чакат по-големи реколти в източната част на Европейски Съюз това лято, а основните пристанища, каквото е румънското пристанище Констанца, ще имат компликации в ръководството на размерите зърно, които е допустимо да получат, показва Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че макар съглашението от предишното лято за превоза на зърно посредством Черно море, в това число деблокирането на три украински пристанища на Черно море, главното измежду които е Одеса, румънското пристанище Констанца остава най-важната опция за морски превоз на украинските артикули.

В собствен репортаж от този месец Ройтерс оповестява, че от началото на войната Констанца е поела една трета от общия експорт на зърно от Украйна, възлизащ на малко над 49 милиона тона. Румънските пристанищни оператори са транспортирали 8,6 милиона тона предходната година и 6,3 милиона тона през първите пет месеца на 2023 година, сочат данни на администрацията на пристанище Констанца. През пристанището са минали общо 12,7 милиона тона зърно през първите пет месеца, което е с 21 % повече от година по-рано.

Анализатори обаче предизвестяват, че румънското пристанище е изправено пред заплаха от претоварване това лято, защото румънската годишна продукция се чака тази година да бъде по-голяма от миналогодишната. При сходна обстановка въпросът ще бъде дали украинското или румънското зърно ще остане да чака дълго в силозите, които се чака също да бъдат претъпкани. Румъния е един от най-големите производители на зърно в Европейски Съюз, отбелязва организацията.

Същевременно източник, представен от Ройтерс, съобщи предишния месец, че румънското министерство на земеделието има намерение да даде предпочитан достъп на румънските фермери до пристанище Констанца в сезона на събиране на реколтата, което би могло да ограничи доставките на зърното от Украйна.

При оптималния си потенциал през пристанище Констанца са изнасяни 25 милиона тона зърно годишно.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР