Украйна няма да подпише с Русия никакво споразумение за получаването

...
Украйна няма да подпише с Русия никакво споразумение за получаването
Коментари Харесай

Украйна няма да подпише споразумение с Русия за закупуване на реакторите ни

Украйна няма да подпише с Русия никакво съглашение за приемането на два съветски нуклеарни реактора от България, съобщи „ 24 часа “. Това заяви украинската държавна компания „ Енергоатом “ в телеграм канала си.

„ Противно на изказването на Николай Щайнберг, Украйна не води никакви договаряния и не възнамерява да подписва никакви документи с Русия “, се споделя в изказване на компанията.

По-рано украинският експерт Николай Щайнберг, основен инженер на Атомната електроцентрала в Чернобил през 1986-1987 година, съобщи през изданието Ukrinform, че е належащо Украйна да получи позволение от Русия за закупуването на реакторите. Като причина той уточни, че се изисква позволение от директни производители, какъвто е Русия, защото продажбата на подобен вид съоръжение предстои на специфичен експортен надзор. Международното право изисква да бъде подписано тристранно съглашение сред Москва, София и Киев.

За разполагането на централите, Украйна ще получи подпомагане за разполагането на централите от американската компания Westinghouse при сполучливи проговори на компанията с България. Същевременно Украйна няма да е подвластна по никакъв метод от Русия при поддръжката на въпросното съоръжение, осведоми „ Енергоатом “.

Според формалното мнение на „ Енергоатом “ изказванията на Николай Стайнберг са справедливи и престрастни. От компанията осведомят, че макар изявлението на Николай Стайнберг, Украйна не води никакви договаряния и не възнамерява да подписва никакви документи с Русия.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР