Украйна няма да може да си върне окупирания от Русия

...
Украйна няма да може да си върне окупирания от Русия
Коментари Харесай

Политико: Украйна не може да си върне Крим скоро, смята Пентагонът

Украйна няма да може да си върне окупирания от Русия Крим с военна мощ в близкото бъдеще. Това са споделили четирима представители на Пентагона на конфиденциален брифинг на комисия на Конгреса, американското издание на " Политико ", базирайки се на свидетелства от четирима участници.

Пентагонът не счита, че Украина е способна, или че скоро ще бъде способна да изгони съветските войски от полуострова, който Москва завзе противозаконна през 2014 година, написа изданието. То отбелязва, че не е ясно на какво основават брифиращите изказванието си.

Те са били Лора Купър, заместител асистент секретар по отбраната, отговаряща за Русия, Украйна и Евразия, генерал-лейтенант Дъглас Симс, шеф на интервенциите в Обединения щаб. Говорителката на Пентагона Сабрина Сингх и представител на Комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите са отказали да разясняват. 

" Политико " напомня, че на 20 януари началникът на обединените шеф щабове на Съединени американски щати ген. Марк Мили е направил същата оценка: " че ще бъде доста мъчно да бъдат изхвърлени руснаците от всеки инч украинска територия тази година ". Мили е прецизирал, че това не е невероятно, само че е доста мъчно. 

В Крим има десетки хиляди съветски войници и плътна протовивъздушна защита. Намиращата се там руска пехота се е окопала и укрепила на фронт от стотици километри.

" Политико " отбелязва, че от една страна Западът упорства, че Крим е законна част от Украйна, само че от друга не въоръжава Киев по този начин, че да го направи кадърен да си върне полуострова.

Изданието се базира на разположение запознато  " с мисленето на Киев ", че администрацията на Зеленски е била " вбесена " от бележките Мили и отбелязва, че Украйна се готви за огромна атака напролет. Украинците също отбелязвали, че американското разузнаване системно бъркало за техните военни качества през продължаващата към този момент съвсем година война.

Украинското управление упорства, че за мир може да се приказва, единствено когато то си върне всички окупирани от Русия територии, в това число Крим и когато виновниците за войната бъдат изправени пред интернационален съд, а Украйна получи репарации за понесените жертви и опустошения.

Украйна неколкотратно желае оръжия с по-голям обхват, в това число ракетна артилерия и управляеми боеприпаси, изстрелвани от изтребители и дронове, с цел да поразява с тях съветските командри пунктове и сладове с муниции надалеч зад фронтовата линия в Крим. Русия е изтеглила най-уязвимите си средства оттатък 50-километровия обхват на мобилните ракетни системи за залпов огън HIMARS, които Украйна получи от Съединени американски щати. Администрацията на президента Джо Байдън обаче продължава да отхвърля да даде ракети за тези установки с далекобойност до 300 километра, които могат да застрашат цялата територия на Крим, в това число моста над Керченския пролив, който е основната артерия за снабдяването на съветските войски на полуострова.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР