Украйна настоява Турция да блокира преминаването през Босфора, който е

...
Украйна настоява Турция да блокира преминаването през Босфора, който е
Коментари Харесай

Das Erste: Искането за затваряне на Босфора за Русия изправя Турция пред дилема

Украйна упорства Турция да блокира прекосяването през Босфора, който е извънредно значим за Русия, за съветски военни кораби. Както оповестява немския ефирен канал Das Erste, това слага Анкара пред алтернатива: макар че тя подлага на критика дейностите на Москва по отношение на Украйна, в действителност Ердоган избира да остане настрана, с цел да не скапе връзките си с Русия и да не загуби надзор над пролива.

За очевидците това беше същинско представление, а за локалните – все по-популярно развлечение: съветска подводница мина през Босфора измежду бял ден предходната седмица, без да се потапя, около някогашния замък на султана. Маркус Рош, сътрудник на немския ефирен канал Das Erste в Истанбул, отбелязва, че този театър не е необикновен тук, само че би трябвало да се схваща като проява на мощ от страна на съветския флот - тъй като точно съветските кораби най-често минават през протока. През 2019 година те съставляват две трети от всички военни съдове, преминаващи отсам.

Въпреки че Турция управлява Босфора, от 1936 година, свободното прекосяване през него е позволено в интернационален проект. Турция може да управлява корабите и да събира мита от тях. Член 2 от по този начин наречената спогодба от Монтрьо гласи: „ В мирни времена комерсиалните кораби се употребяват с цялостна независимост на прекосяване през проливите, през деня и нощем, под всевъзможен байрак и с всевъзможен тип товар, без никакви формалности.

За военните кораби се ползва специфичен правилник, продължава Das Erste. В мирни времена Турция би трябвало да получи осемдневно предупреждение за прекосяване през пролива по дипломатически канали. След това през пролива могат да преминат не повече от девет кораба, денем и единствено един по един. Има също ограничавания за размера и тонажа.

Военни кораби, които не принадлежат на прилежащи на Черно море страни, могат да останат там не повече от 21 дни. Ако Турция е във война, регулирането на прекосяването на военни кораби през пролива е напълно в ръцете на турското държавно управление.

С началото на съветската интервенция в Украйна прекосяването през Босфора още веднъж притегли вниманието, отбелязва немският ефирен канал. Този маршрут е значим за Русия: преди всичко има огромен трафик сред Черно море и съветската военна база Тартус в Сирия. Тази база се смята за точка за доставка на съветския Черноморски флот.

Сега Украйна упорства посредством своя дипломат в Анкара членката на НАТО Турция да затвори Босфора и Дарданелите за съветски кораби. За Турция това е деликатна обстановка: морската граница на страната със прилежащите Украйна и Русия минава по Черно море, а Анкара поддържа положителни връзки с двете страни, в това число стопански.

Турският външен министър Чавушоглу удостовери през днешния ден за приемането на публично искане от Украйна. Той обаче даде да се разбере, че Конвенцията от Монтрьо е безусловно ясна в този параграф и че Турция има намерение да продължи да съблюдава нейните правила, както до момента, и те се отнасят и за страни, участващи във война.

Поради това на съветските военни кораби ще продължи да се дава право на прекосяване през пролива, с цел да могат да се върнат в своето пристанище на Черно море. Това е допустимо даже в условия на война, акцентира турският външен министър.

Както отбелязва Das Erste, до момента Турция не е проявявала интерес от преразглеждане на Конвенцията от Монтрьо, макар че Съединени американски щати постоянно упорстваха за това. Факт е, че с новия контракт страната ще се откаже от значим инструмент за власт във военната политика и вероятно в стопанската система, изяснява немският ефирен канал.

Настоящото искане за смяна на регулирането на достъпа до пролива слага алтернатива за Турция: макар обстоятелството, че президентът Реджеп Тайип Ердоган очевидно подлага на критика Русия за дейностите в Украйна, той в действителност желае да остане настрани от спора.

Турският президент, който желае да завоюва изборите следващата година, вижда себе си по-скоро като вероятен медиатор сред конфликтните страни. Дискусията за затварянето на Босфора е доста неуместна за него, изключително откакто Русия надали ще се съгласи с това, акцентира Das Erste.

Превод: ЕС
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР