Украйна нареди евакуация на части от североизток

...
Украйна нареди задължителна евакуация на всички цивилни от 37 селища
Коментари Харесай

Украйна нареди задължителна евакуация на всички цивилни от 37 селища в североизток, докато Русия засилва атаките си там.

Властите в област Купянск в Харковска област казаха, че трябва да действат поради „постоянния руски обстрел“ в района.

Те казаха, че местните жители са преместени в "безопасни региони" на Украйна.

Русия казва, че нейните войски са спечелили известна позиция В зоната. Украйна казва, че руските атаки са били отхвърлени.

В изявление властите на област Купянск казаха, че жителите на два града и 35 села се евакуират.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">"Не пренебрегвайте своята безопасност и безопасността на вашите близки!" властите казаха.

Жителка на Кившаривка - едно от евакуираните села - каза, че се готви да замине с децата си, докато съпругът й иска да остане грижи за възрастната си майка.

"Трудно е да ги изоставя", каза 36-годишната Анна Кореш пред агенция AFP. „Но тъй като става опасно, важно е да заведем децата на безопасно място“, добави тя. частите в посока Купянск „подобриха позицията си по линията на фронта по време на настъпателни операции“.

Украинската армия заяви, че нейните сили „успешно отблъснаха“ руските атаки.

Не за първи път жителите на Купянск трябва да напуснат домовете си.

През март на децата и хората с "ограничена подвижност" беше наредено да се евакуират от град Купянск поради засилване на руския обстрел.

Купянск - важен транспортен и логистичен регионален център - стана свидетел на ожесточени битки, откакто руският президент Владимир Путин нареди пълномащабно нахлуване в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Руските войски превзеха града за няколко дни, но украинските сили си върнаха контрола по време на бърза контраатака миналия септември.

Този напредък - и освобождаването на южния украински град Херсон - бяха най-значимите промени на фронтовата линия, откакто Русия се изтегли от районите около столицата Киев през април.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР