Украйна нанесе удари с крилати ракети по мостове на административната

...
Украйна нанесе удари с крилати ракети по мостове на административната
Коментари Харесай

“Наложи се да променят целите”. ВСУ решиха да удрят от друга страна

Украйна нанесе удари с крилати ракети по мостове на административната граница сред Крим и Херсонска област покрай Чонгар. Няма потърпевши, само че вредите са съществени. А в Киев на фона на несполучливото начало на контранастъплението започнаха да приказват за промяна на тактиката.

Невидима и мощна

Върху останките на една от ракетите на мястото на детонациите откриха фабрична табела с надпис “МБДА-Франция ”, указващ производителя. Париж не е оповестил публично предаването на крилати ракети от запасите си. Само Лондон е удостоверил доставките на “Сторм Шадоу ”.

ВСУ интензивно употребяват това оръжие за заличаване на обекти в дълбините на съветска територия. Първите удари бяха нанесени в тила на Луганск, който не можеха да доближат преди.

Обсегът на ракетата е към 250 километра, което разрешава на особено модифицирани украински фронтови бомбардировачи Су-24 да я изстрелят, без да навлизат в зоната на деяние на Противовъздушна отбрана. Бойна глава с тегло 450 кг унищожава даже добре укрепени обекти.

Това е ракета " изстреляй и не помни ". Веднъж изстреляна, не може да бъде следена или да се даде заповед за самоизтребление. Действа по авансово въведена стратегия, формирана с отчитане на данните за Противовъздушна отбрана и характерностите на задачата.

Тази информация най-вероятно е получена от ВСУ от експерти на НАТО, които непрестанно следят зоната на спора. Познават зоните на дежурство на зенитно-ракетните системи, виждат радиолокационното поле на радара. Маршрутът на атакуващите “Сторм Шадоу ” е построен по подобен метод, че да не бъдат свалени. Въпреки че зенитните артилеристи са ги унищожавали повече от един път.

Зелена светлина от Съединени американски щати

Целта на ударите по мостовете на границата с Крим е да се подкопае снабдяването на съветската формация в региона на Херсон, която получава лъвския къс от подкрепления, съоръжение и муниции от полуострова. Киев, изправен пред яростна опозиция през първите седмици от настъплението си, наподобява е трансформирал тактиката и се пробва да удари логистиката.

Малко евентуално е ВСУ да имат доста такива ракети: самите британци и французи не разполагат с задоволително. Но ниската видимост, високата акуратност и мощната бойна глава вършат всяка една доста рисков.

А и Киев е получил опростени версии. Максималният обсег на пълноценната е към 500 километра. Изстреляна над Чернигов, такава ракета е способна да доближи Калуга. Засега този вид не е обсъждан на Запад. Както и в тази ситуация с танковете, явно чакат зелена светлина от Вашингтон.

Там разискват тактически балистични ракети АТАКМС с обхват към 300 километра. Наскоро беше обявено, че в проектобюджета за защита на Съединени американски щати за фискалната 2024 година има уговорка за разпределяне на минимум 80 милиона $ за закупуване на АТАКМС за ВСУ. Това към този момент е утвърдено от Конгреса.

Като се има поради, че цената на една ракета е два милиона, Киев може да получи до 40 единици. Има установки за изстрелването им: американски РСЗО ХИМАРС. Те се отличават с доста висока подвижност и дребна накърнимост при контрабатарейна борба. А съветската Противовъздушна отбрана към момента не е срещала АТАКМС в действителен пердах.

Дълга ръка

Всъщност най-далечното и рисково оръжие на ВСУ не са западните ракети, а руските реактивни дронове Ту-141 " Стриж ". Прелитат 1000 километра. След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики Украйна получи няколко десетки разследващи дронове от този вид.

На стадия на планиране на Ту-141 разглеждаха опцията за основаване на крилата ракета на негова основа, само че не съумяха да осъществят проекта. Проектът е фиктивен от украинците благодарение на западни специалисти.

Оригиналното съоръжение е сменено с съвременна навигационна система, която поправя маршрута въз основа на сателитни сигнали. Дронът е оборудван и с високопрецизен лазерен или радарен висотомер, който му разрешава да лети на извънредно ниски височини. Освободеното място в отделението за разследваща техника се употребява за експлозиви. Според разнообразни оценки това са 80-120 кг.

Оръжието е дейно. През декември 2022 година няколко Ту-141 нападнаха летищата на съветската далечна авиация “Дягилево ” и “Енгелс ”. От тях до територията, следена от Украйна има надлежно 500 и 700 километра. Тогава бяха избегнати съществени вреди. Не е известно обаче какъв брой от тези дронове са останали във ВСУ. Така че в този момент те са обект на лов.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР