Украйна, Молдова и страните от Западните Балкани също може да

...
Украйна, Молдова и страните от Западните Балкани също може да
Коментари Харесай

Еврокомисар: Украйна, Молдова и страните от Западните Балкани да участват в общите ни покупки на газ

Украйна, Молдова и страните от Западните Балкани също може да се включат в европейската платформа за общо пазаруване на природен газ. Това заяви енергийният еврокомисар Кадри Симсон, която е на посещаване в Норвегия.

След среща с норвежкия министър на петрола и енергетиката Терие Осланд Кадри Симсон съобщи, че Еврокомисията възнамерява да сътвори енергийна платформа, на която ще се купува газ, който да покрие минимум 15 % или една пета от газовите складове в Европейския съюз, а това значи 13,8 милиарда кубически метра газ.

" Тази платформа може и да е по-голяма, в случай че нашите прилежащи страни се причислят - Украйна, Молдова и страните от Западните Балкани. Ако това стане, имаме опция да избегнем обстановка, при която разнообразни компании от Европейския съюз се конкурират и по този начин качват цените. "

В Норвегия Кадри Симсон срещна управляващите с енергийните ограничения, които Комисията възнамерява, включително и таван на цената на природния газ. Норвегия стана най-важният снабдител на синьо гориво за Европа и към този момент обезпечава една четвърт от всички доставки на газ.

Решение за таван на цената на газа няма към момента. следва енергийните министри на страните-членки да заседават на 24 ноември и преди тази дата Европейската комисия ще излезе с предложение за енергийните ограничения.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР