Украйна може да се присъедини към НАТО след края на

...
Украйна може да се присъедини към НАТО след края на
Коментари Харесай

Столтенберг в Букурещ: Украйна може да се присъедини към НАТО след края на войната

Украйна може да се причисли към НАТО след края на бойните дейности, съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, преди откриването на срещата на Алианса в Букурещ. Той също по този начин съобщи, че " Русия няма право на несъгласие, с цел да забрани на някого да се причисли към Алианса ".

Преди това Западът нееднократно е давал да се разбере, че Украйна няма да бъде призната в НАТО, до момента в който войната не завърши.

Столтенберг удостовери уговорката за присъединение на Украйна към западния алианс и съобщи, че съветският президент Владимир Путин ще има и Финландия и Швеция в НАТО, те скоро ще се причислят към, откакто двете страни подадоха молби след съветската инвазия в Украйна в края на февруари.

По създание Столтенберг повтори обещанието, обещано от водачите на НАТО в Букурещ през 2008 година - в същия просторен замък на Народното събрание, където външните министри заседават тази седмица - че Украйна, а също и Грузия, ще се причислят към алианса един ден, написа в. " Вашингтон Пост ".

Някои публични лица и анализатори считат, че този ход - натрапен на съдружниците от НАТО от някогашния американски президент Джордж Буш - е частично виновен за войната, която Русия стартира в Украйна през февруари. Столтенберг не е склонен с това, написа изданието.

" Президентът Путин не може да откаже на суверенни страни да вземат свои лични суверенни решения, които не съставляват опасност за Русия ", сподели той. " Мисля, че това, от което той се опасява, са демокрацията и свободата, и това е главното предизвикателство за него. "

 Снимка: БТА/AP

Освен непосредствените потребности на Украйна, НАТО желае да види по какъв начин може да помогне на страната в по-дългосрочен проект, като модернизира оборудването й от руската ера до актуалните стандарти на алианса и обезпечи повече военно образование. Това ще помогне на Украйна да се причисли към НАТО по-бързо, в годините след края на войната.

Въпреки това Украйна няма да се причисли към НАТО в скоро време. След като Кримският полуостров е анексиран, а съветски войски и промосковски сепаратисти държат елементи от южната и източната част на страната, не е ясно по какъв начин въобще ще наподобяват границите на Украйна.

Много от 30-те съдружници на НАТО считат, че в този момент фокусът би трябвало да бъде само върху успеха над Русия, а Столтенберг акцентира, че всеки опит за прогрес по въпроса за участието може да ги раздели.

" Намираме се в разгара на война и по тази причина не би трябвало да вършим нищо, което може да подкопае единството на съдружниците за даване на военна, филантропична и финансова поддръжка на Украйна, тъй като би трябвало да попречим на президента Путин да победи ", сподели той.

Украйна публично подаде молба за участие в НАТО в края на септември.

Финландия и Швеция чакат единствено още две страни да ратифицират участието. Заедно с Украйна и трите страни имат свои представители в Румъния тази седмица.

" Русия остави Украйна на мрачно и студено тази зима. Затова поддръжката ни за страната би трябвало да продължи. Трябва да помогнем на украинците ". С тези думи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг откри срещата на външните министри на страните от Алианса в Букурещ, съобщи Българска телеграфна агенция.

За повторно в границите на деня Столтенберг акцентира, че НАТО не е част от спора, само че ще поддържа Украйна колкото е належащо и ще отбрани всяка педя от своята територия.

" Войната на Русия заплаши евроатлантическата сигурност и нанесе страдалчество на украинците, провокира енергийна и хранителна рецесия в международен мащаб. Затова да помогнем на Украйна да се отбрани ", съобщи на срещата президентът на Румъния Клаус Йоханис. Държавният глава на северната ни съседка разяснява, че усилването на наличието на НАТО в Румъния и Черно море идва в точния момент и изпраща обръщение за сигурност.

" Трябва да имаме все по-стратегически метод в района. Наша отговорност е да осъществим решенията от Мадрид - изключително тези, свързани с Черно море и източния фланг на Северноатлантическия алианс ", добави Йоханис.

Срещата на външните министри от НАТО в Букурещ продължава при закрити врата. Сесията се организира с присъединяване на Финландия и Швеция, които са със статут на страни, поканени публично да се причислят към организацията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР