Украйна многократно е доказала своята откритост и готовност да подпомага

...
Украйна многократно е доказала своята откритост и готовност да подпомага
Коментари Харесай

Украйна: Зачитаме гражданите си от български произход, учудени сме от манипулациите

Украйна неведнъж е потвърдила своята неприкритост и подготвеност да подкрепя развиването на националната еднаквост на своите жители от български генезис. Това се споделя в изказване на украинското министерство на външните работи по отношение на признатата от българския парламент декларация за административната промяна в Украйна и статута на Болградския регион, в който има компактна общественост от етнически българи.

Украинската страна показва удивление от " манипулативните и погрешни изказвания за въздействието на промяната върху националната еднаквост на етническите българи в Украйна ".

В документа се изрича съдбоносен митинг против декларацията на българските депутати, като се припомня че въпросът за административно-териториалното устройство на Украйна е от изключителната подготвеност на държавните органи на страната.

" Украинската страна неведнъж е потвърдила своята неприкритост и подготвеност да подкрепя развиването на националната еднаквост на украинските жители от етнически български генезис. Правата на националните малцинства в Украйна са непокътнати в националното законодателство и строго се пазят от страната в сходство с най-съвременните европейски практики. Въпросът по отношение на Болградския регион ще бъде решен в сходство с украинското законодателство, като се вземе поради позицията на локалните поданици, включително и на многочислената българска общественост. " - акцентират от украинското външно министерство.

Междувременно някогашният ни дипломат в Москва Илиян Василев насочи рецензии към депутатите за това, че са реагирали преждевременно, без да открият нужната връзка с Киев.

" Господа депутати, с заявления не става нищо, става с естествени диалози. Властите в Киев са подозрителни към рускоцентричността на етническите българи там, за това ги третират като " сътрудници на Москва ". Ами нали в случай че сте получили информация от тях, е трябвало да я обективизирате, с цел да се убедите, е Москва отново не ги употребява? Мислите ли, че градите мостове към тях, откакто реакциите ви изцяло съответстват с тези на съветската ГосДума и Съвета на Федерацията? Да ги убедим, че сме разнообразни и си гледаме нашия си интерес. Какво доверие изградихте с Киев, след множеството визити в Крим на Българска социалистическа партия и националисти, след отхвърли на БПЦ да признае автокефалията на УПЦ? " - разяснява Василев в профила си във Facebook.

" Борисов бил приказвал по телефона с Зеленски? Ами да се бяхте създали едно посещаване там, някакъв разговор да проведете, да обърнете внимание на украинските туристи, които са повече от съветските, само че за тях няма особено отнасяне. Да съдействате на украинците да имат достъп до преносната ни система с цел да могат да пренесат американски и други ВПГ до Украйна? Напротив, реализирате със " лични средства ", на собствен риск, план който заобикаля Украйна и я лишава от милиард $ доходи в техния бюджет на година. От това по антиукраинско деяние и политика здраве му кажете. Не се оправя с диалог по телефона и то от индивида, който точно удря Украйна в тил. Въпреки всичко съм убеден че има обикновено решение, само че с тези заявления единствено играете по свирката на Москва. Което не би трябвало да изненадва. " - написа още дипломатът.

Пълният текст на изказването на Министерството на външните работи на Украйна по отношение на приемането от Народното събрание на Република България Декларация за административна и териториална промяна в Украйна:

Министерството на външните работи на Украйна показва съдбоносен митинг против приемането на 20 май 2020 година от Народното Събрание на Република България Декларация за административна и териториална промяна в Украйна и отбрана правата и целостта на българската общественост. Въпросът за административно-териториалното устройство на Украйна е от изключителната подготвеност на държавните органи на Украйна. Опитите на непозната страна да се намеси във вътрешните работи на Украйна са изцяло неприемливи за нас.

Предизвикват удивление и недоумение манипулативните и погрешни изказвания за въздействието на промяната върху националната еднаквост на етническите българи в Украйна. Подчертаваме, че отбраната на правата и свободите на представителите на всички национални малцинства в нашата страна, в това число и българското, е един от главните цели на украинската власт и се извършва в строго сходство с Рамковата спогодба на Съвета на Европа за отбрана на националните малцинства (1995 г.). Украинската страна неведнъж е потвърдила своята неприкритост и подготвеност да подкрепя развиването на националната еднаквост на украинските жители от етнически български генезис. Правата на националните малцинства в Украйна са непокътнати в националното законодателство и строго се пазят от страната в сходство с най-съвременните европейски практики. Въпросът по отношение на Болградския регион ще бъде решен в сходство с украинското законодателство, като се вземе поради позицията на локалните поданици, включително и на многочислената българска общественост. Вярваме, че всички въпроси могат да бъдат решени посредством градивен разговор, който сега се случва на равнището на външните министри на двете страни. Призоваваме българските парламентаристи да работят в сходство с правилата на другарство и добросъседство, които обичайно съществуват сред Украйна и България. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР