Украйна казва, че си е върнала позиции в Бахмут, малък

...
Украйна казва, че си е върнала позиции в Бахмут, малък
Коментари Харесай

Украйна твърди, че е спечелила в Бахмут, а Русия – отрича

Украйна споделя, че си е върнала позиции в Бахмут , дребен прогрес след месеци на усилени съветски триумфи в източния град, предава „ BBC “. Заместник-министърът на защитата Хана Маляр съобщи, че украинските сили са напреднали два километра (1,2 мили) за седмица. Твърденията алармират за смяна на инерцията в Бахмут – само че в по-широк проект няма ясни доказателства за дълго чаканата украинска контраатака. Русия отхвърли известията за украински победи след сходни изказвания и от двете страни. Руското министерство на защитата излезе с изказване:

„ Индивидуалните изказвания в Telegram за „ пробив “ на няколко точки на фронтовата линия не дават отговор на действителността . “

Общата обстановка в зоната за специфична военна интервенция е под надзор “ , се прибавя в известието, в което се употребява съветския термин за нахлуването.

С продължаването на интензивната кървава борба Бахмут стана алегорично значим – макар че доста специалисти слагат под въпрос тактическата му стойност. В обява в Telegram Маляр написа, че Бахмут се е трансформирал в цел от „ съвсем свещено “ значение за Русия. Тя упрекна Кремъл , че по едно и също време претендира за подправени победи от една страна, като в същото време популяризира неистини за дефицит на оръжия и муниции .

Описвайки „ действителната обстановка “ през миналата седмица, Маляр твърди, че Русия е претърпяла обилни загуби на войски, защото Украйна е спечелила 2 километра, без да губи никакви позиции. В четвъртък Евгений Пригожин, началник на наемническата група Вагнер, воюваща на съветска страна, упрекна постоянните съветски войски, че са изоставили позиции в Бахмут. Той акцентира:

„ Ситуацията по фланговете се развива по най-лошия вероятен сюжет . “

А съветски военни блогъри оповестиха за украински прогрес или придвижване на войски в няколко области.

Институтът за проучване на войната също посочи, че украинските сили евентуално са достигнали 2 километра в Бахмут. Базираният в Съединени американски щати мозъчен концерн разяснява, че съветското министерство на защитата признава, че „ украинските контраатаки са извънредно бързи “ – като ги отхвърля – и демонстрира „ нараснала суматоха “.

Далеч от Бахмут, кметът на Мелитопол в заточение заяви за огромна детонация в петък сутринта в центъра на града в югоизточния град, който е окупиран от Русия от началото на войната. Не е известно какво е предизвикало гърмежа. Украинските военновъздушни сили обаче са нанесли 14 удара по съветски сили и военна техника в четвъртък, оповестиха въоръжените сили на Украйна.

Наред с въздушните удари Украйна заяви, че е унищожила девет съветски дрона и е направила сполучливи офанзиви против десетки военни цели – в това число артилерийски единици, склад за муниции и съоръжение за противовъздушна защита .

След месеци на невъзможност , украинска контраатака – подкрепена от новопристигнали западни оръжия – беше намерено разисквана. Президентът на Украйна обаче сподели в четвъртък, че е прекомерно рано да стартира офанзивата. В изявление украинският президент Володимир Зеленски съобщи:

„ С това, което към този момент имаме можем да продължим напред и мисля да реализираме триумф . “

„ Но бихме изгубили доста хора. Мисля, че това е недопустимо. Така че би трябвало да изчакаме. Все отново имаме потребност от още малко време. “

Въпреки думите на президента Зеленски обаче прокремълският съветски боен сътрудник Саша Котс твърди, че контранастъплението е почнало.

Украински танкове са били на околовръстния път на Харков към границата с Русия, сподели той, цитирайки „ доверени “ източници. Неговите изказвания не могат да бъдат без значение тествани. Котс добави:

„ В колоните има нискотоварни машини, носещи наред с други западни танкови модели . С други думи , Киев реши да утежни обстановката по северния фронт паралелно със започването на настъпателни дейности по фланговете на Артьомовск Бахмут . “

Друг съветски боен сътрудник, Александър Симонов, написа в Telegram, че украинските сили са пробили покрай село Богдановка , покрай Бахмут, като са завзели „ няколко квадратни километра “ земя.

Украинският боен анализатор Александър Мусивенко акцентира признанието на Киев, че предстоящата контраатака може да не победи безусловно Русия във всички окупирани региони. Той разяснява пред украинското радио NV, че има всички благоприятни условия войната да продължи през идната година. И удостовери:

„ Всичко зависи от развиването на борбите. Не можем да подсигуряваме по какъв начин ще се развие контранастъплението . “

Неназован почитан американски боен чиновник издаде пред „ CNN “, че украинските сили се приготвят за огромна контраатака посредством нанасяне на удари по цели като оръжейни хранилища, командни центрове и бронирани и артилерийски системи.

Напредването на Украйна напролет на 2022 година в южните и североизточните елементи на страната също беше предшествано от въздушни офанзиви за „ оформяне “ на бойното поле.

Руското министерство на защитата заяви, че е спряло няколко украински офанзиви през целия ден в четвъртък и съобщи, че продължаващата борба край Малиновка, в източен Донецк, включва както въздушни, по този начин и артилерийски сили.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР