Украйна казва, че нейната разкъсана от война икономика започва да се възстановява

...
Брутният вътрешен продукт на Украйна е нараснал с 2,2% на
Коментари Харесай

Брутният вътрешен продукт на Украйна е нараснал с 2,2% на годишна база през първите седем месеца на 2023 г., съобщи министерството на икономиката в сряда.

В изявление на министерството се казва, че икономиката е започнала да се възстановява след изключително трудната 2022 г., когато Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна. Икономиката се сви с около една трета миналата година в най-големия годишен спад за повече от 30 години украинска независимост.

Но предприятията и жителите се приспособиха към реалността на военното време и икономиката се представи по-добре от очакваното.

Надя Бигун, заместник-министър на икономиката, каза, че броят на украинските предприемачи е надминал нивата отпреди войната.

„Имаме положителни новини — украинският бизнес се възстановява и броят на регистрираните предприемачи расте. Към средата на лятото имаме около 2 милиона предприемачи“, каза тя в изявлението.

КУПЯНСК, УКРАЙНА -- 23 МАЙ: Електрически стълб и електропроводи остават повредени от обстрел на 23 май 2023 г. в Купянск, Харковска област, Украйна. Окупиран от руските войски от 27 февруари 2022 г., Купянск е освободен от украинските въоръжени сили до 18 септември 2022 г. Градът е от стратегическо значение за руските войски, тъй като е основен железопътен възел и окупационните войски в източната част на страната се снабдява през него. В опит за повторно превземане руските войски не спират постоянния обстрел на града. КУПЯНСК, УКРАЙНА -- 23 МАЙ: Електрически стълб и електропроводи остават повредени от обстрел на 23 май 2023 г. в Купянск, Харковска област, Украйна. Окупиран от руските войски от 27 февруари 2022 г., Купянск е освободен от украинските въоръжени сили до 18 септември 2022 г. Градът е от стратегическо значение за руските войски, тъй като е основен железопътен възел и окупационните войски в източната част на страната се снабдява през него. В опит за повторно превземане руските войски не спират постоянния обстрел на града. Ян Доброносов/Global Images Ukraine/Getty Images

„Икономическият растеж е много важен за нас, защото финансираме нашите въоръжени сили благодарение на данъчните приходи от бизнеса.“

Икономическата устойчивост на Украйна накара правителството да подобри прогнозите си за годината.

Централната банка повиши прогнозата си за растеж на БВП до 2,9% през 2023 г. от по-ранна цел от 2% и очаква икономическият растеж да се ускори до 3,5% през следващата година.

Западните кредитори на Украйна са по-предпазливи. Световната банка очаква ръст на БВП от 0,5% през 2023 г.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР