Украйна каза на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), че

...
Украйна каза на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), че
Коментари Харесай

МААЕ: За безопасността на АЕЦ Чернобил персоналът му трябва да бъде сменен

Украйна сподели на Международната организация за атомна сила (МААЕ), че става все по-спешно и значимо за безвредното ръководство на Чернобилската атомна електроцентрала (АЕЦ) да се сменят към 210 души механически личен състав и охранители, които работят там, откогато съветските сили поеха контрола на уеб страницата преди съвсем две седмици.

За разлика от актуалната обстановка за личния състав в работещите атомни електроцентрали в Украйна, който се сменя постоянно, същата промяна е на дежурство в Чернобилската АЕЦ от деня преди съветските военни да влязат на мястото на повредата от 1986 година на 24 февруари, в реалност живее там през последните 13 дни, сподели регулаторът. Украинският регулатор добави, че личният състав има достъп до храна и вода и медикаменти в лимитирана степен. Положението за личния състав обаче се утежнява.

Генералният шеф Рафаел Мариано Гроси поиска от МААЕ да управлява интернационалната поддръжка, нужна за правене на проект за промяна на настоящия личен състав и за обезпечаване на оборудването с ефикасна система на ротация.
has told IAEA it's becoming increasingly urgent and important — for the safe management of the nuclear power plant — to rotate the ≈210 personnel and guards that have been working at the site for almost two weeks.
— IAEA - International Atomic Energy Agency (@iaeaorg) Той неведнъж е подчертавал, че личният състав, ръководещ нуклеарни уреди, би трябвало да може да почива и да работи на постоянни смени, заявявайки, че това е от решаващо значение за цялостната нуклеарна сигурност. Способността им да вземат решения без непотребен напън е измежду седемте незаменими стълба на нуклеарната сигурност и сигурност, които той очерта на съвещание на Управителния съвет на МААЕ на 2 март, свикано за разглеждане на последствията за сигурността, сигурността и гаранциите от обстановката в Украйна.

„ Дълбоко съм угрижен за сложната и стресираща обстановка, пред която е изправен личният състав на атомната електроцентрала в Чернобил и евентуалните опасности, които това носи за нуклеарната сигурност. Призовавам силите, които дейно управляват обекта, незабавно да улеснят безвредната ротация на личния състав там “, сподели той през днешния ден. Обработката на нуклеарни материали в Чернобилската АЕЦ за момента е спряна, добави регулаторът. Обектът, ситуиран в зона за изключване, включва изведени от употреба реактори, както и уреди за радиоактивни боклуци. Регулаторният орган съобщи, че може да комуникира с централата единствено по е-поща.

За да помогне за отбраната на нуклеарните уреди на страната, генералният шеф изрази готовността си да пътува до Чернобилската АЕЦ или другаде, с цел да обезпечи уговорката за сигурността и сигурността на всички нуклеарни уреди на Украйна от страните в спора. Генералният шеф уточни също, че е изгубено отдалечено предаване на данни от системите за наблюдаване на защитните ограничения, конфигурирани в Чернобилската АЕЦ.

Агенцията изследва положението на системите за наблюдаване на гаранции на други места в Украйна и скоро ще даде спомагателна информация. По отношение на положението на работещите атомни електроцентрали в Украйна, регулаторът сподели, че осем от 15-те реактора в страната работят, в това число два в Запорожската АЕЦ, следена от предходната седмица от съветските сили, и че личният състав на централите работи на смени. Нивата на радиация в обектите са били естествени, се споделя в известието.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР