Украйна кани Германия да участва в международния консорциум за управление

...
Украйна кани Германия да участва в международния консорциум за управление
Коментари Харесай

Киев кани Берлин в газовата си мрежа срещу отказ от Северен поток 2

Украйна кани Германия да взе участие в интернационалния консорциум за ръководство на нейната газопреносна система, само че в подмяна на това слага изискване Берлин да се откаже от реализацията на градежа на газопровода " Северен поток 2 ". Това декларира президентът Петро Порошенко във видеозапис, публикуван в обществените мрежи и представен от съветските медии в понеделник.

Той дефинира продължението на настоящия газопровод по дъното на Балтийско море кат " Абсолютно политикански план, който е ориентиран против Украйна " и прибавя, че реализацията му ще лиши бюджета на Украйна от 3 милиарда $ годишно.

" Сега сътворяваме група в Евросъюза, която би трябвало да спре " Северен поток 2 ". Именно по тази причина водим дейни договаряния с Германия. Каним ги да основат интернационален консорциум за ръководство на държавната газопреносна система на Украйна ", отбелязва президентът.

Порошенко прибавя, че сътрудниците от Съединени американски щати също " са настроени уверено ". Той обаче не разкри какви тъкмо принадлежности за увещание се употребяват, само че изрази вяра, че въпреки всичко прекратяването на плана ще бъде сполучливо.

За отдаването на газопреносната мрежа на Украйна за ръководство от интернационален консорциум се приказва от години и даже Киев планираше да търси концесионер, само че тава по този начин и не се е случило до момента. Такъв оператор би спомогнал за запазването на преноса на съветския газ през Украйна, за който Москва искаше да приключи изцяло от 2020 година, само че след експлицитното изискване той да бъде непокътнат, с цел да се осъществя " Северен поток 2 ", предстоят диалози какви количества и при какви условия да продължат да се транспортират през украинската мрежа.

" Северен поток 2 " е план за разширение на настоящия газопровод " Северен поток ", който свързва Русия и Германия по дъното на Балтийско море, заобикаляйки директните страни Украйна, Беларус, Полша и други източноевропейски и балтийски страни. Тръбопроводът като цяло повтаря маршрута на " Северен поток " и минава през изключителната икономическа зона и териториалните води на пет страни - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Дължината му е над 1200 км, а мощностите - 55 милиарда куб метра газ годишно. Планира се оборудването да бъде пуснато в употреба в края на 2019 година.

Общата стойност на плана се прави оценка на 9.5 милиарда евро. Единствен акционер на плановата компания за построяването на газопровода " Норд стрийм 2 (Nord Stream 2 AG) е съветският газов холдинг " Газпром ". Европейски сътрудници по плана са немските компании " Унипер " (Uniper) и " Винтерсхал " (Wintershall), австрийската О Ем Ви (OMV), френската " Анжи " (Engie) и англо-холандската " Шел " (Shell), които се чака да придобият половината от " Нрод Стрийм 24, само че след урежданите на всички въпроси по узграждането на тръбата.

" Норд стрийм 2 " към този момент получи от Германия и Финландия цялостен комплект разрешителни за градежа и употребата на газопровода. Предстои приключването на процедурите в самата Русия и останалите две страни с териториални води в Балтийско море.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР