Украйна „изяснява“ дали руският командир е бил убит при удар, след като видео уж го показва жив

...
Украинската армия заяви, че изяснява информацията, получена за предполагаемото убийство
Коментари Харесай

Украинската армия заяви, че "изяснява" информацията, получена за предполагаемото убийство на руския командир Виктор Соколов, след като Москва публикува видео, което изглежда го показва жив и здрав.

Киев заяви в понеделник, че е убил Соколов, командир на Черноморския флот на Русия, при нападение срещу щаба на флота в окупирания Крим миналия петък.

Но руското министерство на отбраната публикува видео във вторник, което изглежда показва как Соколов участва в среща с министъра на отбраната Сергей Шойгу и други руски военни лидери.

На кадрите се появява мъж, приличащ на Соколов, който се присъединява към срещата чрез видеоконферентна връзка. На табелката на униформата му пише Соколов В. Н., а на екрана му се виждат кирилските букви „ЧФ“, съкращението на Черноморския флот. Си Ен Ен не може да потвърди това е Соколов, кога е била срещата или къде е заснета видеопоявата му.

„Тъй като руснаците бяха принудени спешно да публикуват отговор, в който се твърди, че Соколов е жив, нашите части изясняват информацията“, казаха украинските сили за специални операции в Telegram във вторник.

Член от персонала на Одеската областна прокуратура оглежда щетите след руска военна атака, на фона на нахлуването на страната в Украйна, в Одеса, Украйна, на това изображение, публикувано на 25 септември 2023 г. Член на персонала на Одеската областна прокуратура оглежда щетите след руска военна атака, на фона на нахлуването на страната в Украйна, в Одеса, Украйна, на това изображение, публикувано на 25 септември 2023 г. Одеска областна прокуратура/Ройтерс

„Наличните източници твърдят, че сред загиналите е командирът на Черноморския флот. Много от тях все още не са идентифицирани поради раздробяването на фрагменти от тела“, се добавя в изявлението.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по-рано във вторник отказа да коментира твърдението на Украйна, че Соколов е бил убит.

Украинските сили за специални операции по-рано съобщиха, че атаката в петък - последната от поредица от смели удари на окупирания полуостров Крим - е убила 34 души, включително Соколов.

Говорителят на украинското военно разузнаване Андрий Юсов каза, че Русия използва Крим като „логистичен център“ и че „крайната цел, разбира се, е деокупацията на украинския Крим“.

Украйна все повече нанася удари по стратегически руски цели в Крим, черноморския регион на Южна Украйна, който е окупиран от Москва от 2014 г.

Преди атаката в петък украинците вече бяха извършили серия от удари по Крим. Те удариха руско военно летище в Саки, влошиха руската противовъздушна отбрана на северозападното крайбрежие и извършиха ракетна атака срещу главния сух док и кораборемонтното съоръжение в Севастопол, осакатявайки атакуваща подводница и десантен кораб.

Русия назначи Соколов за свой нов командир на своя базиран в Крим Черноморски флот през август 2022 г., според съобщения на държавната медия ТАСС по това време.

Соколов беше началник на Военноморската академия от 2020 г. Той беше заместник-командир на Северния флот от 2013 г. до 2020 г. Смяната на командването дойде на фона на тежки загуби и поредица от експлозии в руски военни съоръжения в Крим.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР