Украйна изпрати в последния му път един от най-добрите офицери

...
Украйна изпрати в последния му път един от най-добрите офицери
Коментари Харесай

Един от най-добрите украински летци е загинал в Донецка област - Свят

Украйна изпрати в последния му път един от най-хубавите офицери на 299-а Бригада на тактическата авиация на ВСУ майор Данило Мурашко, заяви командването на бригадата. 24-годишният Мурашко беше пълководец на авиационна ескадрила и участваше във войната против съветския агресор от първия й ден.

За времето от 24 февруари до 27 януари общо направил 141 бойни полета, в изискванията дейна работа на съветската Противовъздушна отбрана и на офанзивите на противников изтребители унищожил 70-единици бронирана техника на руснаците, над 80 автомобила, към 30 цистерни с горива и смазочни материали и над 600 души от персоналния състав на съветските агресори, оповестяват от частта му.

Благодарение на своите умели дейности Мурашко неведнъж успявал да измъкне самолета си от противников въздушни и ракетни удари. За изключителни достижения в битката с врага той е бил награден с ордена „ Богдан Хмелницки “ от трите му степени.

На 30 януари 2023 година, до момента в който изпълнявал бойна задача в небето над Донецка област в Украна като част от двойка, самолетът на майор Мурашко бил уцелен от противников изтребител. Пилотът можело да катапултира, само че виждайки, че наближава селището Шабелкивка, вместо да предприеме избавителна евакуация от пилотската кабина, той се опитал да отдалечи самолета от жилищните здания макар ниската височина на полета. В резултат на това изгубил прекалено много височина, не съумял да катапултира и се разрушил дружно с машината.

За проявената персонална храброст и геройство в отбрана на държавните ползи, подсилване на отбранителната дарба и сигурността на Украйна майор Мурашко Данило Генадийович е препоръчан от командването на войсковата си част за почитане със званието „ Герой на Украйна “ (посмъртно).

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР