Украйна има друг враг сред страните членки на НАТО и

...
Украйна има друг враг сред страните членки на НАТО и
Коментари Харесай

Според руско издание Украйна е открила нов враг в България

Украйна има различен зложелател измежду страните членки на НАТО и Европейски Съюз. Този път Киев съумя да се скара с България. Конфликтът е провокиран от желанието на Украйна да раздели региона, в който съществува компактна българска общественост. Така той освен ще бъде разграничен, само че и ще се загуби българското етническото болшинство в новите административни единици. По-рано Киев към този момент се скара и с Будапеща поради унгарското малцинство, живеещо в Украйна. Това разяснява съветското издание " Взгляд "  в материал, представен от организация " Фокус ". 
Киев упрекна София, че се намесва във вътрешните работи на Украйна, изразявайки " изненада и недоумение " от опитите на българските управляващи да спрат административната промяна в Одеска област. Министерството на външните работи на Украйна назова " операция " на изказванията за въздействието на промяната върху националната еднаквост на етническите българи в Украйна. Реформата се отнася до " изключителните пълномощия " на украинските управляващи, затова " опитите за интервенция от страна на непозната страна са неприемливи ", обявиха в Киев.
След тези думи обаче украинските дипломати неотложно трансформираха тона си и приканиха за разрешаването на всички въпроси „ посредством градивен разговор “, в сходство с правилата на другарството и добросъседството, които „ обичайно съществуват сред Украйна и България “, обобщиха в Министерството на външните работи в Киев.
Причината за спора беше апелът, насочен от Народното събрание на България - Народното събрание - което изрази угриженост за ориста на етническите българи, живеещи в Одеска област. В хода на административно-териториалната промяна одеските управляващи ще разделят Болградска област, в която има компактна българската общественост. По неофициални данни в Одеска област има близо 300 хиляди българи и те съставляват по-голямата част от популацията на района. Властите ще го разделят на пет елементи, вследствие на което българите ще станат малцинство в тези нови административни единици. 
Българският парламент прикани Министерския съвет да предприеме ограничения за поддържане целостта на общността и да провежда незабавна междуправителствена среща с украинската страна.
На собствен ред националният представител Валери Симеонов не скри изненадата си от решението на Киев, тъй като болшинството украински българи са правилни жители на украинската страна. Според него решението да се раздели българското население в Болгарския район ще бъде сериозен удар за най-голямата българска задгранична общественост и ще обезличи българската диаспора. Симеонов заплаши, че София ще престане да поддържа Киев в опитите му за участие в Европейски Съюз и НАТО.
Българският държавник и някогашен народен представител Светлана Шаренкова смята заявката на Министерството на външните работи на Украйна за несъответстващо.
„ Преговорите за Болградска област не престават от много време, даже когато единствено се обсъждаше планът на териториално-административното разделяне. Украинските дипломати дадоха обещания, че българската общественост няма да бъде разграничена “, сподели Шаренкова пред вестник " Взгляд ". Когато този въпрос беше разискван по дипломатически път, тя напомни, че Киев не е бил афектиран и не е нарекъл дейностите на София интервенция във вътрешните работи. Заслужава да се означи обаче, че тогава обществено Порошенко не даде никакви гаранции, с цел да резервира цялостен Болградския район. 
Ръководителят на Евразийския институт по геополитика и стопанска система Пламен Милетков назова сегашния спор разследване от политиката на някогашния министър на външните работи на България Кристиан Вигенин, който на договарянията с тогавашния президент на Украйна Петро Порошенко е " продал нашите българи ".
" Въпреки това България има мека политика, тя няма да блокира съдействието с Украйна ", сподели Милетков пред " Взгляд ", като допусна, че Киев и София ще могат да намерят общ език.
Киевският политически анализатор Андрей Золотарев счита това, което се случва за проява на имперски упоритости на украинските псевдопатриоти.
„ За Украйна свадите със съседите ни стават норма. Това не е изолиран случай, а наклонност, която образува несъмнено отношение към страната в границите на Европейския съюз. Това изхожда от тезата, че украинците са основната нация и всички останали би трябвало да мълчат. Но мисля, че след известно време хората с такава позиция ще се осъзнаят “, сподели Золотарев.
" Ако Киев е задоволително рационален и не се задълбочава, случаят скоро ще бъде организиран. В противоположен случай Украйна би трябвало да чака съществени последствия за европейското си бъдеще ", изясни той. 
Москва счита, че държанието на Киев във връзка с етническите малцинства мъчно може да бъде наречено „ имперско “.
„ Ако считаме Съветския съюз за империя - което е мощно казано - в тази империя имаше доста повече книги, оповестени на украински език, в сравнение с в този момент в самостоятелна Украйна. Съветската „ империя “ подсигурява запазването на националните езици и култури на всички нации, даже и най-малките “, съобщи пред вестник " Взгляд " Константин Затулин, първи заместник-председател на Държавната дума по въпросите за Обществото на самостоятелните страни (ОНД).
„ Начинът, по който се държат украинските управляващи не е имперска упоритост, а диаметралност на това: едностранчив шовинизъм ". 
„ Украйна не желае да признае за себе си, че нейната територия е комплицирана (...). Неумолимото предпочитание на Киев да построи всичко съгласно модела на единната страна докара до спорове с всички съседи, чиито диаспори исторически обитават на украинска територия ", споделя още Затулин.
" Опитът за сливане на страната, за унищожаване на нейното национално разнообразие към този момент докара до спор в Донбас. Второ, това докара до проблеми със западните съседи ", допъва той. 
Украйна неведнъж води спорове със западните си съседи. Най-сериозният спор породи сред нея и Унгария. Това се случи откакто украинските управляващи на процедура не разрешиха преподаването на езици на националните малцинства. Взаимоотношенията с Полша също са сложни. Причината за това е решението на Киев да разгласи за народен воин на водача на украинските националисти Степан Бандера.
„ Сега пристигна ред на България. Всички права на самоуправление на българските общности в Одеска област са взети под внимание, административното разделяне се преразглежда ”, означи Затулин. 
" Едва ли е допустимо да се види персоналното отношение на Зеленски в това. Явно той се интересува единствено от опазване на властта. Той е извънредно необикновен във връзка с националните проблеми - преди всичко що се отнася до казуса с съветския език в Украйна “. 
Шаренкова обаче счита, че София към момента не е подготвена за подобен изострен спор с Киев и не би желала да блокира участието на Украйна в Европейски Съюз и НАТО.
„ Парламентът одобри декларацията с представителството на националистически и патриотични сили. Това никога не е позицията на ръководещата партия. Имаме директни лостове за напън върху Киев единствено посредством структурите на Европейски Съюз и НАТО. Но щабът на НАТО също няма да се намеси, тъй като се интересува единствено от отношението на Русия към Украйна, а не към България “, сподели още Шаренкова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР