Украйна и съюзниците ѝ отхвърлиха руското предложение за коледно прекратяване

...
Украйна и съюзниците ѝ отхвърлиха руското предложение за коледно прекратяване
Коментари Харесай

Руското коледно примирие събира критики от двете страни на фронта

Украйна и съдружниците ѝ отхвърлиха съветското предложение за коледно преустановяване на огъня като демагогско и пропагандно, а част от съветските военни кореспонденти го разкритикуваха като неефикасно, оповестяват през днешния ден медиите.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че Русия желае да употребява препоръчаното от нея коледно помирение като прикритие, с цел да се опита да спре напредването на украинските сили в източната част на Донбас, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

" Сега те желаят да употребяват Коледа като прикритие, въпреки и за малко, с цел да спрат напредването на нашите момчета в Донбас и да докарат съоръжение, муниции и мобилизирани военни по-близо до нашите позиции, " съобщи Зеленски в нощното си видеообръщение, като този път говореше на съветски, а не на украински език.

" Какво ще им донесе това? Само следващото нарастване на общите им загуби ", добави украинският президент.

Войната " ще завърши или когато вашите бойци се изтеглят, или когато ние ги изхвърлим ", акцентира Зеленски.

С предлагането си за прекъсване на огъня съветският президент Владимир Путин цели да си поеме глътка въздух, съобщи през днешния ден президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, представен от Ройтерс.

Изявлението на Байдън е по отношение на предлагането на Путин за 36-часово прекъсване на огъня по случай Рождество Христово, което Руската православна черква отбелязва на 7 януари.

Кремъл заяви, че Путин е наредил прекъсване на огъня от от 12:00 ч. московско време на 6 януари до 24:00 ч. на 7 януари, откакто апел в този смисъл насочи съветският патриарх Кирил.

Украйна съобщи, че няма да има прекъсване на огъня, до момента в който Русия не изтегли силите си от окупираните украински територии.

Германската външна министърка Аналена Бербок реагира сериозно на прекъсването на бойните дейности в Украйна, оповестено от съветския президент Владимир Путин във връзка православната Коледа, съобщи ДПА.

" Така нареченото прекъсване на огъня не носи нито независимост, нито сигурност на хората, които всеки ден живеят в боязън под съветска окупация ", написа Бербок през днешния ден в " Туитър ".

" Ето за какво ние ще продължаваме да поддържаме украинците, с цел да могат един ден още веднъж да живеят в мир и да възвърнат своя суверенитет ", сподели тя и добави, че " в случай че Путин искаше мир, той щеше да изтегли войските си и войната да свърши. Но явно той желае да продължи войната след малко спиране ".

Според зам.-председателя на съветския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев, отказвайки препоръчаното от Москва коледно помирение, Киев е отхвърлил протегнатата му " ръка на християнско състрадание ", само че това значи единствено " по-малко проблеми " за съветските войски, съобщи ТАСС.

" За великия празник на украинците бе протегната ръка на християнско състрадание. Ръководителите им я отхвърлиха. Според мене множеството ни военнослужещи, участващи в СВО ( " специфичната военна интервенция ", както Кремъл назовава войната в Украйна – б. р.), умерено са си отдъхнали, чувайки отхвърли (...) да се спре огънят по Рождество. По-малко проблеми и коварство ", написа през днешния ден политикът в Телеграм.

Медведев означи, че му е жалост за хората, изгубили опцията да идат на черква.

" А пък свинете нямат никаква религия, нито вродено възприятие за признателност. Те схващат единствено от груба мощ ", добави той.

Според зам.-шефа на съветския Съвет за сигурност Западът употребява таман това, с цел да " дресира " Киев – и ще продължи да го прави.

Обявеното от съветския президент Владимир Путин 36-часово прекъсване на огъня по случай православната Коледа разкрива двуличието му като пълководец и политик, написа испанският в. " Паис ".

Решението на съветския водач, с което той цели да покаже уважението си към вярата и да показва човечността си, е цинично, защото е едностранно. По тази причина то бе и неотложно отхвърлено от украинските управляващи. Говорител на Зеленски съобщи ясно: прекъсване на огъня е допустимо, единствено в случай че съветските сили се изтеглят от окупираните украински територии.

Всъщност това, което изиска Путин, е Украйна да спре огъня по продължение на фронтовата линия, с цел да може православната Коледа (по остарял жанр, бел. ред) да бъде отпразнувана там, без това да основава риск за съветските бойци. Киев бе подложен в обстановка, в която ще би трябвало да се съобрази с решението на Путин, макар че този ход на съветския президент е очевидно агитационен. За същинско прекъсване на огъня може да се приказва, единствено когато сред враждуващите страни е имало договаряния и когато е обезпечен неутрален съдия, който да взема решение разногласията, отбелязва испанското издание.

Повечето така наречен военни репортери в Русия (така назовават себе си блогъри, пишещи за войната в Украйна, б. р.) подлагат на критика оповестеното от Путин коледно помирение в Украйна, защото съгласно специалисти и публицисти Киев няма да съблюдава прекратяването на огъня, написа съветският в. " Независимая газета ".

Цитираните блогъри и политолози упорстват Москва да продължи войната до надвит край, защото по време на примирието съветската войска ще се озове в рисково състояние, в случай че украинските войски засилят огъня. Прокрадват се и отзиви, че 36-часовото помирение може да стане увод към по-продължително прекъсване на огъня, а по-нататък и към договаряния за мир, прибавя изданието.

Ако се откаже от препоръчаното помирение и тръгне към ескалация в нощта против Рождество, украинското управление ще се изложи на обвинявания, че протяга ръка върху правата на вярващите: " Погледнете, за тях няма нищо свято! ". В този аспект жестът на Москва може да се преглежда като политически перспективен, заключава " Независимая газета ".

В блян да упрекна Москва, че проваля прекъсването на огъня, препоръчано от нея самата, Киев може да се впусне в тотални провокации. Например на следващия ден (в събота, б. р.) от 07:00 сирените им за въздушна паника непрекъснато ще вият без никакви учредения за това, допуска Родион Мирошник, някогашен дипломат в Москва на едно от анексираните след това от Русия сепаратистки формирования в Украйна, представен в " Московский комсомолец ".

Не се знае дали съветската войска ще съблюдава прекратяването на огъня, в случай че Украйна откаже, разсъждава съветският опозиционен уебсайт " Медуза ". Не се знае също дали, в случай че бъде спазван, този режим ще важи за съветската частна военна компания " Вагнер ", която сега води нахлуване в украинската Донецка област – указът на Путин е адресиран до министерството на защитата, а " Вагнер ", най-малко официално, не му се подчинява, се показва в материала.

" Решението е за прекъсване на инициативния огън и нападателните дейности от наша страна. Но това не значи, че няма да отвръщаме на провокациите на съперника! ", разяснява Денис Пушилин, различен лидер на проруските сепаратисти в Украйна.

Според водача на украинското придвижване " Заедно с Русия " Володимир Рогов, представен във " Взгляд ", измежду управляващите в Киев господства " езическа " идеология, те " грабят и убиват свещеници " и " не ги трогва (...) позоваването на християнските полезности ". Затова по Рождество от Украйна " би трябвало да се чака не помирение, а нови обстрели, терористични акции, други закононарушения ".

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба също разяснява самодейността на Путин, показва украинското издание " Цензор ".

" Президентът (на Украйна) Володимир Зеленски предложи ясна формула на мира в 10 стъпки. Русия я подценява и вместо това обстрелва Херсон в навечерието на Рождество, нанасяйки всеобщи ракетни удари и удари с дронове по Нова година. Днешното " едностранно прекъсване на огъня " не може и не трябва да се възприема съществено ", написа Кулеба в Туитър.

По време на празничното утринно свещенодействие в събота, до момента в който трае " примирието " на Путин, " може да бъдат минирани и взривени няколко православни храма (...) в териториите, окупирани от рашистите ", предвижда украинската телевизия ТСН. 

На тези места руснаците считат да снимат парчета от украински ракети " Хаймарс " и да включат фрагментите в пропагандни излъчвания. Това заяви украинското доброволческо съдружие InformNapalm, като цитира два източника, близки до сепаратистките бойци в Донецка област, отбелязва на уеб страницата си малкия екран.

От юли насам Русия засилва всичко и всички, с цел да реализира прекъсване на огъня и затвърждаване на получените резултати, напомня пред киевския уебсайт " Кореспондент " украинският икономист Серхий Фурса.

По думите му Путин ще употребява сегашната обстановка, " с цел да раздаде методически инструкции на своите сътрудници " по какъв начин да настояват пред Запада: " Ето вижте, ние сме за мир, а украинците са тези, които желаят кръвта на християнски деца ". 

Това едва ли ще помогне на Путин да обърне в своя изгода публичното мнение на Запад, само че той все едно ще се опита. И второ, това е проява за пред другаря Си Цзинпин (президента на Китай, б. р.): " Бащице, аз се старая ". Засега обаче той не се старае задоволително. И трябват повече западни танкове, с цел да се постарае същински. Именно тогава ще има същински мир. А не лицемерно предложение " хайде да убиваме чак след празниците ", декларира украинският коментатор.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР