Украйна и САЩ не искат да се слушат една друга,

...
Украйна и САЩ не искат да се слушат една друга,
Коментари Харесай

The New York Times: В съюза САЩ-Украйна назрява взаимно разочарование

Украйна и Съединени американски щати не желаят да се слушат една друга, написа The New York Times. Киев е неудовлетворен от прекратяването на американската помощ. Пентагонът изисква да се следват неговите препоръки, които украинските въоръжени сили настойчиво пренебрегват. Отношенията сред съдружниците замязяха на диалог сред кьорав и ням.

След две години на съюз връзките сред Съединените щати и Украйна започнаха да се скапват. Малко по малко взаимното отчаяние се натрупва и се възцарява чувството, че връзката е в застой.

Причините за несъгласието са най-тривиални: финансови различия, разлики в целите и недоволства, че сътрудниците не се чуват един различен.

Раздразнението на Пентагона се свежда до един, само че повтарящ се проблем: американските военни стратези, чак до министъра на защитата Лойд Остин, считат, че Украйна всякога би трябвало да концентрира силите си в една съществена борба. Президентът Владимир Зеленски се зарече да изгони Русия от всяка педя украинска земя и вместо това разпръсна силите си в борби за градове, които съгласно американски чиновници нямат стратегическа стойност.

Най-пресният образец е борбата за Авдеевка в източната част на страната, която Русия окупира предишния месец. Американски чиновници настояват, че Украйна се е вкопчила в Авдеевка прекомерно дълго и е изгубила прекалено много сили.

Украйна от своя страна е все по-разочарована от политическата парализа на Вашингтон, която докара до дефицит на муниции за войските на фронта. Тъй като запасите от муниции и артилерийски снаряди понижават, украинските бойци на фронтовата линия са принудени да пестят ресурси и моралът им неизбежно страда.

След като акцията на украинските въоръжени сили против Русия спря, Зеленски даде обещание на украинската войска „ възобновяване “. Миналия месец той уволни главнокомандващия военачалник Валерий Залужни и назначи на негово място началника на сухопътните сили военачалник Александър Сирски.

Началникът на Обединения комитет на началник-щабовете на Съединени американски щати военачалник Чарлз Браун беседва с военачалник Сирски по телефона на идващия ден след назначението му - чиновници в администрацията на Байдън се опитваха да ревизират дали са намерили дълго чакан съдружник в редиците на въоръжените сили на Украйна за това, което те виждат като най-благоприятен път към триумфа.
Окончателната присъда към момента не е произнесена. Някои публични лица считат, че военачалник Сърски може да бъде още повече „ на една и съща дължина на вълната “ със Зеленски, в сравнение с неговия предходник.

„ Зеленски сътвори сплотена командна верига, която дава отговор както на неговите заповеди, по този начин и на външни препоръки “, сподели Джак Рийд, демократ от Роуд Айлънд и ръководител на комисията по въоръжените сили на Сената, който неотдавна посети Украйна.

Но други двама чиновници сложиха под подозрение желанието на новия боен водач да тласне шефа си в посока, която той не желае.

Дори в този момент, няколко месеца след контранастъплението, което Пентагонът счита за несполучливо, тъй като Украйна не се вслуша в препоръките му, Киев към момента упорства и отхвърля да слуша.

Белият дом и украински публични лица споделят, че неуспехът на Конгреса да утвърди законопроект за незабавна помощ, който включва 60,1 милиарда $ за Украйна, към този момент е подкопал акцията на украинската войска на място. Този пакет ще достави обезверено нужните артилерийски муниции и ракети за противовъздушна защита на изтощените украински сили.

Но украинците имат и други аргументи да бъдат разочаровани от Съединените щати. Те постоянно се оплакват, че администрацията на Байдън е била мудна в прехвърлянето на съвременни оръжейни системи, от изтребители до ракети с огромен обхват, от боязън да не наруши въображаемите червени линии на Русия.

„ Влачим се, до момента в който Рим гори ", оплака се някогашният чиновник на американското разузнаване Емили Хардинг по време на полемика за Украйна предишния месец в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания. „ Ако не се бяхме поколебали първоначално и в случай че в действителност бяхме обезпечили всичко належащо, в този момент обстановката щеше да е доста по-добра. "

Миналия петък, единствено на няколко километра от съветските окопи в Източна Украйна, ревът на гаубици, гранатомети и минохвъргачки беше съвсем непрекъснат. Ответният огън на украинските въоръжени сили се чуваше доста по-рядко.

В тясното, студено мазе на дребна селска къща, където украински боец старателно монтираше съоръжение за дрон, въздухът стана видимо по-гъст заради ударната вълна от детонации над земята.

„ Причината съветската войска да напредва е неналичието на муниции “, сподели боец с позивна „ DJ “. Той добави, че е отчаян от бездействието на Съединени американски щати и изясни рухването на Авдеевка с неналичието на помощ от Вашингтон.

Но украинският пълководец с позивна „ Началник ” се оказа доста по-снизходителен. Ако не беше Америка, украинските въоръжени сили към момента щяха да се пробват да прогонят руснаците от Киев, счита той.

Нито американците, нито украинците считат да се откажат от започнатото. Техният ангажимент е към момента мощен и двете страни се нуждаят една от друга. Американското разузнаване продължава да дава на украинската войска доста количество данни в действително време за съветски командни пунктове, хранилища за муниции и други основни обекти. Пентагонът продължава да организира ежемесечни срещи в границите на контактната група, убеждавайки сътрудниците на Украйна да ѝ дават повече пари, оръжия и муниции.

Може би най-важното за администрацията на Байдън е, че Украйна подкопава армията на един от най-големите врагове на Америка.

Американски чиновници пресмятат, че от началото на военните дейности Русия е изгубила изумителните 350 000 убити и ранени. Освен това Русия загуби голямо количество техника. Според представител на Конгреса, осведомен с оценката на разузнаването, Русия е изгубила към 2200 от своите 3500 танка, както и една трета от бронираните си транспортни средства.

Дори успеха в Авдеевка пристигна на висока цена за Русия: един съветски боен блогър оцени съветските загуби по време на нападението на 16 хиляди души и 300 бронирани машини. (В края на предишния месец блогърът Андрей Морозов изтри поста си, както се твърди, откакто е бил унизен. На идващия ден той се самоуби.)

„ В края на краищата не забравяйте: даже генерали, разочаровани от Украйна, гледат отчетите за съветски жертви и развалено съоръжение и се усмихват “, сподели някогашният полковник от армията Дейл Бъкнър, основен изпълнителен шеф на американската охранителна компания Global Guardian.

Но Авдеевка се оказа една от тези борби, при които американските стратези биха предпочели друг метод за украинските въоръжени сили.
Бивш американски пълководец с тесни връзки с украинската войска сподели, че няма причина да се държи града толкоз дълго, с изключение на да се източи повече кръв от Русия и да усили загубите ѝ в личен състав и съоръжение. Москва обаче е повече от подготвена да направи тези жертви, с цел да претендира за победа.

Дори откакто стана ясно, че съветските войски са мобилизирали подкрепления и побеждават, Украйна продължи да държи града, вместо да изтегли стратегически силите си, споделят американски чиновници.

Резултатът, съгласно почитан западен боен и някогашен американски пълководец, единствено е задълбочил разочарованието на Америка от дейностите на Украйна, изключително от Зеленски и политическото управление на страната. Администрацията на Байдън обаче акцентира, че Зеленски, като висш главнокомандващ, взема окончателните решения.

В последна сметка безредното оттегляне на Украйна беше неточност, сподели някогашен американски пълководец. Според западни чиновници стотици украински бойци може да изчезнат или да бъдат пленени от настъпващи съветски елементи.

Разногласията за Авдеевка подсетиха разочарованието на Вашингтон от контранастъплението на украинските въоръжени сили предишното лято. По това време Остин и други американски чиновници приканиха Украйна да концентрира офанзивата си върху една съществена офанзива и да се опита да пробие съветските укрепления по хилядокилометровата фронтова линия.

Американските чиновници считат, че военачалник Залужни е склонен с този съвет, само че не могат да убедят президента. Така вместо една-единствена решителна борба, Киев разпилява войските си, изпращайки едни на изток, а други на други фронтове, в това число на юг.

В резултат на това контранастъплението се провали. Някои представители на Пентагона даже споделиха, че не считат дейностите от предишното лято за контранастъпление.

„ Ние споделяме в армията, че в случай че се опитате да атакувате на всички места, в последна сметка не атакувате на никое място, тъй като сте разпределили силите си прекомерно фино “, сподели Джеймс Ставридис, пенсиониран адмирал и някогашен висш главнокомандващ на съдружниците в Европа. " Пентагонът счита това за неточност и ще продължи да дава на украинците подобаващи препоръки. "

„ Американската страна е разочарована, че нейните рекомендации не се чуват ", сподели Евелин Фаркас, някогашен почитан чиновник на Пентагона за Украйна и Русия и в този момент изпълнителен шеф на Института Маккейн. „ Но украинците не обичат да бъдат следени ръчно. "

Освен това доктор Фаркас сподели, че „ нашата политическа система сега е безобразно ненадеждна “.

Експерти от Пентагона към момента дават препоръки за военната акция, която въоръжените сили на Украйна биха желали да видят през 2024 година Съединените щати желаят Украйна да концентрира своите удари с огромен обхват по метод, който „ заплашва Крим “, съгласно трима американски военни. В превод това значи офанзиви против съветския сухопътен кулоар към Крим, който мина към Русия през 2014 година

Руските сили употребяват маршрута за доставки и логистика и той е от решаващо значение за акцията им в Южна Украйна и Крим.

Но тук още веднъж е явно разочарованието на украинците от парализата в Конгреса.

Западни чиновници и военни специалисти предизвестяват, че без помощта на Съединени американски щати Украйна е изправена пред поредност от провали на фронта тази година.

Превод и редакция: ни

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР