Украйна и Русия са близо до консенсус по четири от

...
Украйна и Русия са близо до консенсус по четири от
Коментари Харесай

Ердоган: Украйна и Русия близо до консенсус по четири точки

Украйна и Русия са покрай консенсус по четири от шестте точки на преговорния развой, декларира турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред публицисти при завръщането си от Брюксел, където взе участие в изключителна среща на върха на НАТО, оповестява Анадолската Агенция.
  
Той акцентира, че Анкара през цялото време работи интензивно за преустановяване на войната в Украйна.

Ердоган отбелязва, че в границите на тези старания е провел диалози с доста водачи, а турският външен министър Мевлют Чавушоглу се е срещал нееднократно със свои сътрудници от други страни.

Ердоган напомни и срещата сред съветския външен министър Сергей Лавров и украинския външен министър Дмитрий Кулеба, която беше проведена в Анталия с напъните на турската страна.

След тристранната среща в туристическата столица на Турция, Чавушоглу посети Москва и Лвов, отбелязва Ердоган.

" Контактите не престават. Несъмнено всичко това се трансформира в най-хубавия образец за способността на Турция да работи като поръчител и медиатор ", декларира Ердоган.

Връщайки се към тематиката за преговорния развой сред Москва и Киев, Ердоган отбелязва въпросите, по които има или няма консенсус.

" Смятам, че в договарянията има консенсус по четири точки. Първият въпрос е обвързван с присъединението на Украйна към НАТО. Първоначално Украйна настояваше за участие в Алианса, само че по-късно украинският президент Володимир Зеленски стартира да акцентира опцията за отвод. Другият въпрос е обвързван с приемането на съветския език за формален в Украйна. Зеленски също се съгласи с това. Руският език към този момент се приказва на процедура в цяла Украйна. В това отношение няма проблеми ", отбелязва Ердоган.

Според турския водач различен значим въпрос, който страните в спора разискват, е демилитаризацията на Украйна.

" Разбира се, Украйна е страна, по тази причина не приказваме за приемане на разоръжаване от А до Я. Но и по този въпрос няма неразбираеми аспекти. Тоест, украинската страна съобщи, че може да направи избрани отстъпки и по този въпрос. Четвъртата точка от договарянията е обвързвана с груповата сигурност. Украйна също показва позитивен метод по този въпрос ", продължава Ердоган.

Според него обаче, към момента няма консенсус по въпроса за Крим и Донбас. В резултат на това Зеленски предлага провеждането на референдум за Донбас, споделя Ердоган.

Що се отнася до Крим, Турция намерено и ясно се опълчва на окупацията на полуострова през цялото време – отбелязва турския президент и прецизира, че персонално е изразявал позицията на Анкара по този въпрос на всяка среща с съветския си сътрудник Владимир Путин.

" Но по това време Западът нямаше толкоз ясна позиция по въпроса, както е през днешния ден. Всичко, което се случва през днешния ден е, тъй като Западът не одобри тази позиция ", прибавя турският президент.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР