Украйна и нейните съюзници губят надпреварата за осигуряване на боеприпаси,

...
Украйна и нейните съюзници губят надпреварата за осигуряване на боеприпаси,
Коментари Харесай

Русия изпреварва Украйна и съюзниците ѝ в надпреварата за боеприпаси

Украйна и нейните съдружници губят конкуренцията за обезпечаване на муниции, от които военнослужещите на Киев се нуждаят, с цел да удържат съветските офанзиви, оповестява Bloomberg, представена от " Фокус ".

Потокът от западна военна помощ в Украйна е намалял фрапантно, съгласно публични лица от съюзническите страни, осведомени с последните вести от фронтовата линия, а тук-там бойците създават едвам по изстрел дневно, с цел да пестят все по-намаляващите си ресурси.

Ситуацията принуждава съдружниците на Киев да се пробват да поддържат потока от доставки, като търсят снаряди по целия свят. Но защото самодейностите се осъществят постепенно, не е ясно дали ще дадат задоволително положителни резултати в кратковременен проект, с цел да поддържат постоянна фронтовата линия на Украйна.

" Дългосрочният ангажимент е значим, само че също по този начин е реалност, че войната ще бъде извоювана от страната с най-вече муниции “, разяснява естонският министър председател Кая Калас в имейл до организацията.

По думите й съветската военна промишленост работи на три смени, а доставките за Украйна бързо понижават. " Без нашата поддръжка тази война може да бъде изгубена “, предизвестява Калас.

Съюзниците на президента на Украйна Володимир Зеленски са все по-загрижени, че възможна нова съветска атака през лятото може да пробие отбраната на Въоръжените сили на страната (ВСУ), съгласно чиновници, поискали анонимност.

Руснаците в този момент изстрелват седем пъти повече снаряди от украинците, допълват те. Това е повече от двойно повече от цифрата в края на януари, когато Киев предизвести съдружниците, че съотношението е три към едно.

Недостигът продължава макар възходящото схващане измежду западните водачи за цената на забавянето. Те знаят, че отбраната на територията на НАТО ще коства повече, в случай че Русия реализира забележителен прогрес в Украйна, съгласно чиновник, осведомен с полемиките.

Ето за какво европейските съдружници на страната търсят муниции " надлъж и нашир “. Чешката република води една самодейност, а Естония приготвя друга.

Началото на седмицата в действителност донесе известно поощрение на Украйна: повече от 60 милиарда $ американска военна помощ може да бъдат деблокирани. Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън разясни, че желае финансирането да бъде утвърдено " неотложно “, макар че други републиканци отпред в Камарата на представителите считат, че възможностите му за триумф са не повече от 50%.

Проблемите с дефицита на муниции и риска от съветска атака евентуално ще се появят, когато външните министри на НАТО се съберат в Брюксел на 3 април, с цел да отбележат 75-ата годишнина от основаването на Алианса в отговор на провокациите, произлизащи от Съюз на съветските социалистически републики по време на Студената война.

Зеленски предизвести пред вестник The Washington Post, че без никаква помощ войските на Киев ще бъдат принудени да правят отстъпка и да предадат територии на съветските войски.

" Ако имате потребност от 8000 изстрела дневно, с цел да отбраните фронтовата линия, а имате единствено 2000 патрона, да вземем за пример, ще би трябвало да стреляте по-малко. Как? Разбира се, като се изтеглите и извършите фронтовата линия по-къса “, изясни президентът.

Украинските сили дават отпор на съветското нахлуване, копаят окопи и издигат бариери, с цел да укрепят 2000-километровата фронтова линия. Те също възприеха нова тактичност, атакувайки повече от дузина петролни рафинерии в Русия със заредени с експлозиви дронове през последния месец.

Това докара до понижаване на съветското произвеждане на гориво, което съгласно Зеленски ще продължи макар недоволството на Съединени американски щати. Един европейски чиновник в Съединени американски щати акцентира, че въздействието на Вашингтон по въпроса понижава с всеки минал ден, когато американската помощ не съумява да се материализира.

Руските удари обаче повреждат и украинската инфраструктура. Същият чиновник споделя, че вредите, нанесени през последните няколко седмици, евентуално са най-лошите от цялата война и евентуално ще имат дълготрайни стратегически последствия, които ще усложнят резултата от дефицита на муниции.

Министерството на защитата на Естония пресмята, че Русия се чака да създаде или обнови към 4,5 милиона снаряда тази година. И това е в допълнение към боеприпасите, които получава от Северна Корея и Иран.

За разлика от тях, Европейски Съюз има намерение да създаде единствено 1,4 милиона снаряда през 2024 година и два милиона през идната година. Съединени американски щати работят за производството на 1,2 милиона патрона до края на 2025 година, само че това изпитание също зависи от приемането на пакет от помощ от Конгреса. Европейските компании си партнират с украински компании, с цел да подтикват локалното произвеждане, само че тези старания също ще лишават време, с цел да дадат плод.

Според чиновници, осведомени със обстановката на бойното поле, доставката на снаряди на Украйна не е наложително да подхожда на съветската, защото актуалните оръжейни системи, които употребява, са по-точни от тези на Москва. И въпреки всичко индикаторите би трябвало да са близки, уверени са те. Дори увеличението на % на Украйна до три снаряда за всеки седем, изстреляни от Русия, би имало огромна разлика, изяснява един от тях.

След като производството се усили в Съединени американски щати и Европа през тази и идната година, доставките за Киев би трябвало да стартират да се стабилизират, споделят западни чиновници. Но главният проблем е да се преодолее разликата до тогава.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР