Украйна и България се споразумяха за активизиране на строителството на

...
Украйна и България се споразумяха за активизиране на строителството на
Коментари Харесай

Борисов и Порошенко се разбраха за транспортния коридор между Варна и Одеса

Украйна и България се споразумяха за активизиране на строителството на транспортния кулоар сред Одеса и Варна през Румъния, съобщи организация Униан. Новината беше огласена от украинския президент Петро Порошенко след срещата му с българския министър председател Бойко Борисов.

Той изрази вяра, че към плана ще бъдат привлечени и европейски средства, и румънски сътрудници.

" Ще създадем всичко допустимо, с цел да може в за няколко часа да се стига с кола от Одеса до Варна ", увери украинският президент.

Бойко Борисов от своя страна удостовери интереса на България към развиването на европейския транспортен кулоар №4, преминаващ през България, Румъния и Украйна, както и към построяването на мост, който да свърже района на Одеса с Варна и Бургас.

Посещението на Борисов в Украйна приключи с разкриване на паметна плоча на Димитър Пешев на едноименния площад в украинската столица, съобщи БНР.

Киевският площад, който в този момент носи името на Димитър Пешев, беше наречен по този начин по самодейност на българското посолство. През март Киевската рада взе решението да увековечи името на индивида, съдействал в най-голяма степен за спасяването на българските евреи.

На церемонията в Деня на Киев министър председателят Борисов през днешния ден акцентира, че България е единствената страна, избавила всичките свои евреи.
На събитието участва и украинският министър председател Володимир Гройсман.

" По този метод ние още един път желаеме да покажем и на Украйна, и на света българския народ - какъв брой е човечен, какъв брой мощен, и че в едно доста мракобесно време е съумял да си отбрани евреите ", уточни Борисов.

По-рано се организираха срещите на Борисов с президента Петро Порошенко и с премиера Володимир Гройсман. Борисов разкри малко прочут факт, обвързван с украинския министър председател: " Бабата на премиера Гройсман е оживяла като по знамение. Нейният внук е в този момент министър председател на Украйна. "

" Съчувствието и способността да поемеш отговорност за другите са доста значими и в наши дни, когато също има тежки тествания. Затова би трябвало да помним тези, които са рискували живота си, с цел да спасят другите. " - съобщи Гройсман от своя страна.

" Политиците са длъжни да търсят взаимни отстъпки, които носят изгода за народите. Това е допустимо единствено в мирни условия. " - акцентира Борисов при срещата с украинския си сътрудник.

Важно място в срещите заеха плановете в региона на образованието. Борисов напомни, че досега с българска помощ са построени 10 компютърни кабинета на обща стойност близо 200 000 евро. Той се застъпи за безпрепятственото проучване на български език, просвета и история от българската общественост и уточни, че страната ще продължи да спомага за това.

Българският министър председател добави, че се чака през есента осъществяване на сесия на смесената междуправителствена комисия, която да прегледа опциите за съдействие сред университетите на двете страни и подкрепяне на образованието в областта на висшето обучение.

За провокациите пред огромните европейски градове приказваха кметовете на София и Киев.

" Очакваме да посрещнем господин Кличко в нашия град още тази есен ", показа Йорданка Фандъкова. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР