Украйна финализира схема със световни застрахователи за кораби, превозващи зърно

...
Украйна финализира схема със световни застрахователи за кораби, превозващи зърно
Коментари Харесай

Украйна на ключова стъпка за безопасен зърнен коридор в Черно море

Украйна завърши скица със международни застрахователи за кораби, пренасящи зърно до и от нейните черноморски пристанища , оповестява " Файненшъл таймс ".

Това е основна стъпка в напъните на страната да сътвори безвреден кулоар за експорт, откакто предишния месец реализирана с посредничеството на Организация на обединените нации.

Александър Грибан, специфичен делегат на украинското министерство на стопанската система, съобщи, че сега се цели и интензивно се разисква съглашение сред съответните министерства, както и локални банки и интернационалните застрахователни групи, в това число Lloyd " s of London.

Възможно е схемата да бъде въведена още идващия месец и да включва от 5 до 30 кораба, които да пътуват през " рисковия сектор " на украинските води.
 Турция е подготвена да пропуща кораби със зърно от Украйна
Турция е подготвена да пропуща кораби със зърно от Украйна

Засега обаче нито един подобен транспортен съд не е декларирал прекосяване

Миналата седмица под прикритието на украинските сухопътни отбранителни системи германско-китайски товарен транспортен съд извърши от юли месец насам, когато Русия предизвести, че ще смята всеки граждански транспортен съд, напускащ пристанищата на Украйна, за военна цел.

Украински чиновници считат, че ракетите на страната могат да отбраняват кулоар в границите на 100 морски благи от брега. Предвид военните опасности обаче наличната застраховка би била от значително значение за съживяването на комерсиалното мореплаване в забележителен мащаб.

Маркъс Бейкър, световен началник по морско дело, карго и логистика в най-голямата застрахователна компания в света Marsh Marsh, съобщи, че " публично-частно партньорство със застрахователи, работещи в тандем с украинското държавно управление, ще даде по-голяма убеденост на корабособствениците да се върнат към доставката на украинско зърно по света до най-нуждаещите се страни ".
 Украйна разгласи краткотраен филантропичен кулоар в Черно море без гаранциите на Русия
Украйна разгласи краткотраен филантропичен кулоар в Черно море без гаранциите на Русия

Очаква се по него да преминат кораби, престояващи в украински пристанища от началото на войната, само че на лична отговорност

Въпреки че към момента следва детайлностите по схемата да бъдат конкретизирани, участници в полемиките разкриха, че ще бъдат застраховани корабите, които влизат и излизат от украинските пристанища, при вреди , като рискът може да бъде споделен сред застрахователите и локалната държавна банка.

Грибан уточни, че обществената част от риска евентуално ще бъде подкрепена от държавния пътен фонд на страната, който е основан за ремонт на пътища и се финансира от налог върху продажбите на гориво.

Новата скица би заменила оповестената преди година, която осигуряваше военно покритие за доставките на зърно, изпращани отвън Украйна. Въпросното съглашение изтече след разпадането на зърнената договорка сред Русия и Украйна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР