Украйна едва успя да получи статут на кандидат за Европейския

...
Украйна едва успя да получи статут на кандидат за Европейския
Коментари Харесай

Варшава и Киев се обединиха за да разорят Евросъюза

Украйна едвам съумя да получи статут на претендент за Европейския съюз, само че към този момент дава обещание да го преработи за себе си. В Киев намерено споделят, че „ тандемът на Украйна и Полша “ ще стане инструмент за такава преправка. Очевидно, страхувайки се от сходен съюз, Брюксел взе ограничения авансово: преди половин година Варшава и Брюксел се скараха хубавичко, само че след 24 февруари всички разногласия бяха забравени в Европейски Съюз за известно време. Но в този момент Брюксел нанесе мъчителен удар на поляците.

В случай на присъединение към Европейския съюз Украйна ще работи дружно с Полша за реформиране на общността в посоката, в която се нуждаят. Това заяви в понеделник украинският външен министър Дмитрий Кулеба. „ Аз виждам на това от политическа позиция: по какъв начин един тандем, да вземем за пример Украйна и Полша, може да промени салдото на силите в самия Европейски съюз? Това е напълно друга действителност “, съобщи министърът. „ Следователно Европейският съюз несъмнено ще бъде реформиран. Ще се присъединим към различен Европейски съюз “, даде обещание той.

„ Определено ще има промяна на Европейския съюз, ще се трансформират процедурите и балансите. И е доста значимо, доста хубаво, че тази промяна, която в този момент занапред се разпростират, ще се организира предвид на бъдещото участие на Украйна “, предвижда Кулеба.

Освен това, в случай че Украйна се причисли към Европейския съюз, тя ще изиска огромни количества дотации и вложения, призна Кулеба. Той уточни Полша като образец за Украйна.

„ Това е логиката, която е вярна от позиция на украинския консуматор: Европа, пари. Между другото, Полша не беше наводнена с пари – Полша се научи да взема европейски пари и да ги употребява по подобен метод, че да получава още повече. И това би трябвало да го научим в Украйна на локално равнище, тъй като парите би трябвало да отиват при нас “, сподели Кулеба. “Гледаме какво да вземем от Европейския съюз, а ние сме толкоз огромни и ще желаеме много”, искрено предизвести министърът.

„ Разбира се, че човек постоянно желае да се смее на думите на Кулеба, само че има доза истина в настоящето изявление. Ясно е, че присъединението на Украйна към Европейски Съюз надали ще се случи в обозримо бъдеще, само че Киев най-вероятно ще остане адресат на европейски пари “, споделя проф. Николай Межевич, президент на Асоциацията за балтийски проучвания.

„ В същото време прилежаща Полша е възнамерявала за себе си ролята на главен център, през който Брюксел изпраща финансова помощ на Киев. Мога да кажа сигурно: поляците ще създадат доста добър гешефт за това “, допуска специалистът. Той напомни, че след разширението на Европейския съюз през 2004 година Полша попадна в групата на привилегированите участници: „ Тя получи повече средства на глава от популацията от Литва, Латвия, Естония, Унгария, Румъния, България, като по този метод се трансформира в главен адресат на ЕС”.

Ако Брюксел откаже на Варшава статут на финансов център, това ще бъде незабавно и шумно оповестено като отвращение да помогне на Украйна, допуска той. „ Можете да си визиите какъв зов ще надигнат Киев и Варшава – ще разгласят управителните органи на Европейски Съюз, както и Франция и Германия, за „ сътрудници на Кремъл “ и така нататък В резултат на това приемането на Украйна в Европейски Съюз ще се забави за неопределен срок, само че парите ще дойдат. А зад думите на Кулеба стои утвърждението на сходна скица освен от Варшава, само че по-важното от Лондон и Вашингтон. Затова министърът си разрешава такива смели изказвания “, сподели Межевич.

Въпреки това, до момента в който Киев прави толкоз смели прогнози, огромна черна котка пробяга сред Варшава и Брюксел. Заместник-председателят на Европейската комисия, чехкинята Вера Юрова, говорейки пред депутатите от Европейския парламент, сподели, че Варшава не е изпълнила всички условия за приемане на финансова помощ от Европейския съюз. Това се случи, откакто полският президент Анджей Дуда на 13 юни подписа закон за очистване на Дисциплинарната камара на Върховния съд, същата, която послужи като съществена причина за споровете сред Брюксел и Варшава.

Това решение на Дуда обаче не беше задоволително. Ако няма нова реакция от Варшава под формата на правно обвързващи правила за полските съдии, „ Европейска комисия няма да заплати пари “, съобщи Юрова.

Заслужава да се означи, че става дума за сумата от 35 милиарда евро. Полша от дълго време чакаше тези пари от Европейския фонд за възстановяванеза превъзмогване на вредите от пандемията. Изказването на Юрова беше " тежък удар за национал-консерваторите във Варшава, който никой не очакваше ", написа немският вестник “Велт”.

Увереността, че тази сума към този момент е съвсем в джоба ѝ, се появи във Варшава на 3 юни, когато ръководителят на Европейската комисия германката Урсула фон дер Лайен посети Полша. Меко казано, сумата би била задоволителна. Полската инфлация през май възлиза на 13,9% - едно от най-високите равнища в Европа. Освен това страната трябваше да одобри към 4 милиона бежанци от Украйна.

Експертът по господство на закона в университета в Познан Якуб Ярачевски сподели, че Европейската комисия е " раздвоена ": в случай че фон дер Лайен е подготвена да даде пари на поляците, тогава нейният заместител Юрова и други авторитетни членове на Европейска комисия упорстват Варшава да извърши всички условия.

Политологът и експерт по Полша Станислав Стремидловски счита, че Европейски Съюз ще завоюва в този спор, защото точно Европейската комисия разпределя средствата от Европейския фонд за икономическо възобновяване.

„ Париж, Берлин и Брюксел в последно време са съществено недоволни от Полша. А полската партия „ Право и правдивост “ повече от всеки път се нуждае от пари от Европейски Съюз, с цел да възвърне стопанската система на фона на идните избори за Сейм и да изведе страната от рецесията. И там има доста проблеми: и високо равнище на инфлация, и нарастване на цената на силата, и растящи цени на бензина, въглищата и храните. И тези 35 милиарда евро биха били добра помощ в борбата за места в Сейма “, напомни той.

„ Поляците имаха късмет да получат тези пари, най-малко Урсула фон дер Лайен загатна за това. След това Европейски Съюз „ разпростра “ по този начин наречените стадии във Варшава. Общо те наброяваха към 100 условия, които полското държавно управление би трябвало поредно да извършва “, изясни анализаторът. „ Париж и Берлин са недоволни от Варшава поради цялостната ориентировка на тази страна към Съединени американски щати и Англия. Тоест, до момента в който остарялата Европа към момента би желала да се върне към разговора с Русия, Дуда се опълчва на това “, твърди Стремидловски.

Както знаете, на 23 юни Украйна получи статут на претендент за присъединение към Европейския съюз - при редица условия, до осъществяването на които няма да стартират договаряния по тази тематика. Киев би трябвало да ускори битката с корупцията, да организира дълбока правосъдна промяна и деолигархизация. Статутът на претендент може да бъде лишен, в случай че условията не бъдат изпълнени.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР