Украйна е успяла да си върне половината от територията, която

...
Украйна е успяла да си върне половината от територията, която
Коментари Харесай

Украйна си е върнала 50% от окупираните от Русия територии

Украйна е съумяла да си върне половината от територията, която Русия в началото окупира при нашествието си. Това заяви държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, като посочи, че битката на Киев за връщането на своите територии е била " доста тежка "

" [Украйна] към този момент си е върнала към 50% от в началото завзетата територия. Това са към момента относително ранни дни за контраофанзивата ѝ. Тя е сложна ", съобщи Блинкен в изявление за CNN.

Според него контраофанзивата ще се разгърне на цяло и с цялостна мощ, само че това евентуално ще стане чак след няколко месеца. Само преди дни украинският президент Володимир Зеленски призна, че контраофанзивата не се случва толкоз бързо, колкото се е надявал.

Досега Украйна си възвърна някои села в южната част на страната и територията към опустошения град Бахмут в източната част, само че не реализира сериозен пробив против други по-силно предпазените съветски линии.

На въпрос дали Украйна ще получи американски изтребители F-16, Блинкен сподели, че има опция това да стане. " Важното е да се уверим, че когато стане, [украинските сили] ще бъдат вярно подготвени, ще могат да поддържат самолетите и да ги употребяват по верен метод. "

Коалиция от 11 страни ще стартира да образова украински водачи да ръководят изтребители F-16 още през август в Дания, а в Румъния ще бъде основан център за образование.

Киев от дълго време упорства за изтребители F-16, които се създават от американската военна компания Lockheed Martin. Съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан съобщи предишния месец, че Вашингтон към момента не е решил дефинитивно дали ще отликне на украинската молба. Според американски публични лица образованието и доставката на самолетите ще отнеме най-малко 18 месеца.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР