Украйна е успяла да изнесе около 700 000 метрични тона

...
Украйна е успяла да изнесе около 700 000 метрични тона
Коментари Харесай

Украйна е изнесла 700 000 тона зърно по новия черноморски коридор

Украйна е съумяла да изнесе към 700 000 метрични тона зърно с помощта на новия черноморски кулоар за доставки, откогато той стартира да действа през август. Това съобщи Ройтерс, цитирайки думи на украинския министър на аграрната политика и храните Микола Солски, съобщи Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 11940
Украйна започва " филантропичен кулоар ", с цел да могат да плават кораби, пътуващи за африкански и азиатски пазари, и да заобиколи съветската обсада, откакто Москва се отдръпна от Черноморската зърнена самодейност това лято.

" По време на употребата на новия кулоар 38 кораба влязоха в пристанищата и повече от 30 ги напуснаха, несъмнено, не всички от тях със зърно ", е споделил късно нощес Солски, заяви украинското министерство.

Така наречената Черноморската зърнена самодейност, подписана с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция, се провали през юли, защото Русия отхвърли да я продължи, заявявайки, че настояванията й наложените наказания върху износа на съветско зърно и торове да бъдат вдигнати не са били изпълнени.

Украинският министър е споделил още, че през септември страната му е изнесла 2,3 милиона тона селскостопански артикули от дребни украински речни пристанища, ситуирани по река Дунав. Той сподели, че общият експорт на храни от Украйна е възлизал на 3,6 милиона тона предишния месец.

" Трябва да изнасяме към 6 милиона тона на месец, с цел да запазим нашето селско стопанство като основен бранш ", е добавил Солски.

Според него този размер може да бъде обезпечен единствено посредством възобновяване на пълноценната работа на дълбоководните пристанища на страната в Одеска област.

По думите му се вижда " наклонност към увеличение на броя на корабите, напускащи нашите пристанища. Надяваме се тя да продължи ".

Украински селскостопански производители тази седмица обявиха, че новият черноморски кулоар може да разреши износа на до 2,5 милиона метрични тона храна на месец, съвсем компенсирайки въздействието от решението на Русия да се откаже от договорката, реализирана с посредничеството на Организация на обединените нации.

Междувременно през днешния ден Солски е взел присъединяване на срещата на министрите на земеделието на Европейски Съюз, осведоми Укринформ. В диалог с испанския си сътрудник Луис Планас Пучадес, Солски е декларирал, че през септември - октомври повече от 20 кораба са отпътували от пристанищата на Одеска област, превозвайки разнообразни типове товари, в това число селскостопански артикули.

Украинският министър също по този начин е споделил, че тазгодишната годишна продукция в Украйна се чака да доближи над 79 милиона тона зърно, което е с 10 % над миналогодишните добиви.

Страните също по този начин разискали износа и преноса на украинска селскостопанска продукция и поддръжката на украинските фермери.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР