Украйна е получила първата доставка американски противотанкови ракети "Джавелин" и

...
Украйна е получила първата доставка американски противотанкови ракети "Джавелин" и
Коментари Харесай

Украйна е получила първите американски противотанкови ракети

Украйна е получила първата доставка американски противотанкови ракети "Джавелин " и установки за изстрелването им, заяви през днешния ден украинският президент Петро Порошенко, съобщи Ройтерс.

"Мога да потвърдя, че от дълго време чаканите оръжия дойдоха в украинската войска " написа Порошенко в профила си във "Фейсбук ".

През март Държавният департаментт на Съединени американски щати утвърди продажбата на Украйна на системи "Джавелин " на стойност 47 милиона $. Киев и Вашингтон са уверени, че тези оръжия ще оказват помощ на Украйна да построи в дълготраен проект отбранителния си капацитет.

Съединени американски щати са един от най-твърдите поддръжници на държавното управление на Украйна, откакто Русия анексира Крим през 2014 година и последвалите сражения със сепаратистите в източните украински области. Но решението да се достави смъртоносно оръжие е внимателно, тъй като Русия е предупреждавала, че въоръжаването на Украйна ще дестабилизира обстановката и ще подтикне Киев да използва мощ, разяснява Ройтерс.

Справка в "Уикипедия " сочи, че портативната ракетна установка "FGM-148 Javelin " има инфрачервено ориентиране, което разрешава на стрелеца да се укрие незабавно след изстрелването, за разлика от системи с отдалечено ориентиране като "M47 Dragon ", които стрелецът би трябвало интензивно да ръководи до попадението.

Украйна трансформира характера на акцията си против проруските сепаратисти в района на Донбас, като дава повече пълномощия на армията, съобщи още Порошенко.

"Сега ние започваме военна интервенция под управлението на въоръжените сили на Украйна ", се споделя в изказването на Порошенко. По думите му "съпротивата против съветската експанзия няма да спре, до момента в който не бъде освободено и последното парче украинска земя ". Порошенко посочи, че става дума за анексирания Кримски полуостров, както и "освобождаването на Донбас " в политически и дипломатически смисъл.

Досега антитерористичната интервенция в източните украински области се ръководеше от Службата за сигурност на Украйна, само че армията към този момент е почнала да заема все по-решаваща роля. Подкрепяните от Русия бунтовници водят война против държавните сили от 2014 година, като по данни на Организация на обединените нации в боевете до момента са починали над 10 хиляди души.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР