Украйна е поискала от България да ремонтира повредена руска военна

...
Украйна е поискала от България да ремонтира повредена руска военна
Коментари Харесай

„Тази стока не ходи по най-хубавите места“. Отговорността за българско оръжие в Украйна е чужда, каза Кирил Петков

Украйна е поискала от България да ремонтира развалена съветска военна техника, а не доставки на оръжие. Това сподели министър председателят Кирил Петков в изявление за Би Ти Ви. По думите му от това ще има интерес и страната ни. „ Заводите „ Терем “ и „ Авионамс “ нямат работа в последно време. Откакто спорът в Афганистан мина в една друга фаза, те нямат работа. Реално за тях това ще е една глътка въздух “, сподели Петков.

Той не отговори изрично дали българско оръжие се изнася посредством медиатори за Украйна и отклони въпроса с елементи към механизма на подписване на оръжейни покупко-продажби. „ Например „ ВМЗ-Сопот “ получава питане за 200 млн. за експорт за Полша. Това питане се ревизира от нашите служби - тази компания същинска ли е, обвързвана ли е с тероризъм. Ако всичко е тъкмо, подписва се контракт и това оръжие се изнася в Полша “, сподели Петков.

По думите му, в случай че от компанията заявят, че крайната дестинация на стоката е Полша, тогава нашата отговорност стопира. „ Не можем да кажем, в случай че поляците изнесат оръжието за Украйна, че ние сме помогнали. Реално го вършат поляците, тъй като те поемат риска “, изясни Петков.

„ До този миг ние сме едни производители, едни търговци и за жалост тази стока в никакъв случай не върви по най-хубавите места. Моралът на тази стока не е висок “, сподели Петков.

По думите му „ единственото, което сме създали до момента е, че военните фабрики в Сопот и Казанлък работят на огромни обороти. Не можем да се накичим с това. Не сме поели такава отговорност ние. Продавали сме на обичайните пазари, само че не сме поели никаква отговорност “.

Кирил Петков сподели, че не чака държавното управление да падне поради гласуването на военна помощ за Украйна. „ Всички сътрудници осъзнават, че сега да пуснем това държавно управление да падне е доста безконтролно и нямам доверие, че те ще го създадат “, сподели Петков.

Петков не разпозна себе си и Асен Василев в думите на президента, че „ политически шарлатани “ разпалват пристрастеностите на войната в България с „ милитаристки апели “.

В четвъртък българска делегация, водена от Кирил Петков се срещна в Киев с украинския президент Володимир Зеленски. След срещата двамата водачи споделиха, че са разискали допустимо взаимоотношение сред двете страни за военна помощ, експорт на електрическа енергия и селскостопанска продукция от Украйна, както и евакуирането на български моряци от украински пристанища.

В сряда следва Народното събрание да гласоподава даване на военна помощ на Украйна. Срещу това решение е Българска социалистическа партия, която е член на ръководещата коалиция. От левицата заплашиха, че в случай че това стане, ще изоставен ръководството.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР