Украйна е изявила желание да купи оборудването на АЕЦ Белене

...
Украйна е изявила желание да купи оборудването на АЕЦ Белене
Коментари Харесай

Украйна иска реакторите ни от януари

Украйна е изявила предпочитание да купи оборудването на АЕЦ " Белене " още през януари. Това съобщи пред Българска национална телевизия някогашният длъжностен министър на енергетиката Росен Христов.

Той изясни, че тогава се е срещнал с украинския енергиен министър в Швеция, в границите на европейското председателство на Стокхолм.

Преговорите обаче не са траяли, така като Министерството на енергетиката почнало договаряния с френската компания EDF, която да направи планово изследване за вероятно довеждане докрай на градежа на централата у нас.

Въпреки че договарянията са били на заключителен стадий, при встъпването на постоянното държавно управление не е бил подписан контракт с EDF и анализът за дотъкмяване на централата по този начин и не е почнал.

Христов смята, че продажба на оборудването сигурно е една от вариантите, които би трябвало да се проучват. Според него обаче сегашното решение е преждевременно. 
Киев може да употребява пакета " Макрофинансова помощ+ " за закупуването му
По думи на някогашния енергиен министър проектът за АЕЦ " Белене " от години страда от спонтанните решения за продължение и прекъсване на градежа.

По негови думи на България са нужни четири нови нуклеарни реактора - два от тях да заместят реакторите, чийто живот изтича през 2050 година, и два - да заместят въглищните централи, които в даден миг ще затворят

Със сигурност два от реакторите трябвало да са на площадката на АЕЦ " Козлодуй ". Логично е да проучим благоприятни условия за другите два да бъдат в " Белене ", тъй като там към този момент имаме над 2 милиарда лева Инвестиции, уточни Христов.

Той съобщи, че цената на оборудването, което ще бъде продадено, би трябвало да бъде избрана от специалисти, а по-късно политиците би трябвало да решат какво да вършат.

Първо трябва да гледаме българските ползи, по-късно - украинските, безапелационен бе Христов.

Той обаче призова да се направи механически разбор за опцията за създаване на нови атомни мощности. Избрана е френска компания, защото те имат най-вече опит с работата с съветско съоръжение. Бившият министър изясни, че е контрактувано сходно изследване и с " Уестингхаус " за 7 и 8 блок на АЕЦ " Козлодуй ".

Той отхвърли изказванията, че договорът с турската компания " Боташ "  за доставки на газ е заробващ и го дефинира като стопански преференциален за България.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР