Украйна е готова да снабдява България с електроенергия и да

...
Украйна е готова да снабдява България с електроенергия и да
Коментари Харесай

След срещата Зеленски- Петков: Варна става логистичен хъб, ремонтираме военна техника, Украйна ни снабдява с ток

Украйна е подготвена да доставя България с електрическа енергия и да спомага за диверсификацията на газа през трансбалканския газопровод. Това съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски на брифинг след срещата си с българската делегация, ръководена от премиера Кирил Петков.

„ Постигнахме договореност за превозване на селскостопанска продукция през пристанище „ Варна”. Говорихме за ремонт на военна техника в България.
Благодаря на премиера Петков за персоналната му самодейност за събиране на средства за Украйна. Със своя образец вдъхновявате доста жители по света. Благодарни сме на българския народ за поддръжката и гостоприемството.

Благодарен съм за готовността на премиера за присъединяване в следвоенното възобновяване на страната”, сподели още Зеленски.

Президентът напомни, че при предходната си среща с Петков преди 2 месеца е приказвал, че Украйна желае мир, а Русия е казвала, че не има намерение да атакува.

„ Вече 64 ден виждаме какъв брой костват заявките на съветските управници, русия нападна нашите цивилни, нашите военни, убива и унищожава всичко.
64 ден подред ние устояваме. Русия нищо не съумя да реализира. Сигурен съм, че няма да съумеят да реализират нищо с изключение на пренебрежението.
Оценяваме, че сте солидарни с нас.

Украйна ще завоюва тази война! Това съобщи министър председателят Кирил Петков след срещата му с Володимир Зеленски.

" Всички демократични страни стоят зад вас. Няма никакво подозрение в моя разум за различен излаз на войната ", сподели още министър- ръководителят. От своя страна Зеленски благодари за поддръжката. Той същ разгласи: " Украйна е подготвена да доставя България с електрическа енергия ".

Премиерът Кирил Петков съобщи, че България ще взе участие във възобновяване на Украйна и ще помогне с всичко належащо. Също по този начин, през пристанище Варна Украйна ще може да изнася зърно и други артикули.

Ще се радваме Варна да се трансформира в логистичен хъб за вашата пшеница и слънчоглед. Когато говорихме за енергийна сигурност, България може да бъде инструмент за енергийната сигурност на Украйна и може да доставя газ от терминалите за полутечен газ от Гърция и Турция и ще даде на двете страни спомагателен приток на гориво ", уточни Петков.

" Благодаря ви, че помагате на нашия транспортен съд да напусне Черноморс и моряците да видят фамилиите си " обърна се Петков към Зеленски.

Той съобщи, че за Украйна е значимо да вижда явен път към Европейски Съюз, тя би трябвало да е част от европейското семейство и страната има гласа на България за присъединение към съюза. " Искам да се върна още веднъж в Украйна и да отпразнуваме успеха и общия европейски път към Европа. България е щастлива да ви поддържа. Благодаря за съдействието по всички тематики " съобщи министър председателят. Той сподели, че е шокиран от това, което е видял и това, което се прави в Украйна не е никаква особено интервенция, а същинска война. " Не скърбя, че уволних министъра на защитата, който отхвърляше да назове нещата с същинските им имена " сподели петков.

На въпрос по какъв начин приема нежеланието на България да обезпечи военна помощ за Украйна, Владимир Зеленски отговори: " Бях безусловно прям през днешния ден. Аз съм президент на воюваща страна и мога да си съкратя безмислените разговори. Премиерът Петков в действителност оказва помощ. Всяка страна оказва помощ с това, което може. България е измежду дружеските за Украйна страни. Тя може да ни помогне по разнообразни способи. С ремонт на тежка техника, която може да резервира живота на доста хора. Мисля, че има с какво и с кого да се гордеете " съобщи президентът на Украйна.

Кирил Петков съобщи, че прави оценка изказванията на съветския президент Владимир Путин за ответен удар към страните, които оказват помощ на Украйна, като директна опасност за демокрацията. " Всеки би трябвало да застане на страната на Украйна. Всяка страна има избор с кого да бъде. Все още не мога да допускам на картините, които видях. Ние сме в Европа през 2022 година, това е неприемливо ", съобщи министър председателят.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР