Украйна алармира за повишаване на риска от ядрен инцидент в

...
Украйна алармира за повишаване на риска от ядрен инцидент в
Коментари Харесай

Украйна алармира за риск от ядрен инцидент в Запорожката АЕЦ

Украйна сигнализира за повишение на риска от нуклеарен случай в Запорожката нуклеарна централа. Редица страни желаеха съветските войски да се изтеглят от станцията. Според Москва Западът прави всичко допустимо да не допусне интернационалните специалисти, съобщи БНР.

Запорожката нуклеарна централа - най-голямата в Европа - беше превзета от съветските сили още в първите дни след нахлуването в Украйна на 24 февруари. През последната седмица Киев и Москва си разменят обвинявания за обстрел на станцията.

Поредният обстрел на град Енергодар наоколо до Запорожката нуклеарна централа провокира нови изказвания на Украйна и Запада и на Русия за провокации от другата страна.

Искане за неотложно евакуиране на съветските войски беше отправено в взаимно изказване на всички страни от Европейски Съюз, както и Съединени американски щати, Англия, Норвегия, Австралия, Япония, Нова Зеландия и други страни. Според тях това ще разреши на Международната организация за атомна сила да извърши инспекцията си " навреме и при безвредни условия ".

Москва обаче твърди, че поставя всички старания за идване на специалистите. Според представителя на външното министерство Мария Захарова Киев и Западът се стараят да не позволен това. От администрацията на Запорожка област също упрекнаха Украйна в провокации и желаеха наказания за обстрела, както и въвеждане на " режим на тишина " към централата.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че в близко бъдеще Народното събрание ще би трябвало да вземе решение по отношение на удължаването на военното състояние и общата готовност в страната:

" Колкото по-силна е Украйна, толкоз по-слаба е Русия, а затова и толкоз по-малко време ще продължи тази война и всеки в Украйна, всеки в свободния свят би трябвало да направи всичко, което е по-силите му и всичко допустимо, с цел да може Русия и тези които поддържат войната да заплащат все по-голям цена за съветския държавен гнет ".

Украинската войска разгласи, че е отблъснала настъпления по четири посоки в Донбас, а руснаците не престават ударите по обитаеми места.

Според ТАСС украинските сили са обстрелвали жилищен регион на Енергодар. Русия упреква украинската войска и в удари против цивилни цели в Донецк и Макеевка.

Междувременно първият нает от Организация на обединените нации транспортен съд отплава от украинското пристанище Пивденний с 23 хиляди тона пшеница за Етиопия. Общо 16 кораба към този момент потеглиха от Украйна след сключването на съглашението с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР