Украинците са уморени от натрапчива пропаганда, както се вижда от

...
Украинците са уморени от натрапчива пропаганда, както се вижда от
Коментари Харесай

“Все по-малко вярват”. На какво се държи режимът на Зеленски

Украинците са изтощени от натрапчива агитация, както се вижда от падащите рейтинги на следените от страната телевизионни канали. Тези, които пускат така наречен " Обединени вести " нон-стоп в ефира, към този момент са изгубили до половината от аудиторията си. Но се оказа, че ръководещият хайлайф се обогатява от монополизирането на медиите. Какво се случва с украинското медийно пространство?

Наложено наличие

В края на октомври в Украйна избухна скандал към парламентарния ефирен канал " Рада ", участващ в телемаратона " Обединени вести ". Според локални медии представители на кабинета на президента употребяват ресурса на държавните медии за персонален пиар. Съдържанието е квалифицирано от компанията „ Кинокит “, обвързвана със заместник-началника на президентската администрация Кирил Тимошенко. От началото на 2022 година тя е спечелила над 140 милиона гривни (повече от 3,7 милиона долара), откри групата „ Бихус “ на украински проверяващи публицисти.

Както означават публицистите, Тимошенко, ръководителят на президентската администрация Андрей Ермак и неговият консултант Михаил Подоляк непрекъснато се появяват в ефира на „ Обединените вести “. Техните изявления, известия в обществените мрежи, отрязъци от изявленията и други материали се въртят по малкия екран.

Освен „ Рада “, в маратона вземат участие четири телевизионни канала – „ УА: Първи “, „ 1+1 “, ИЦТВ и „ Интер “. Преди това с тях беше " Украйна " на Ринат Ахметов, само че той затвори медийния бизнес по силата на закона за битка с олигарсите. Преди това обаче си призна, че медията е нерентабилна.

Телевизионните канали " Пети ", " Директно " и " Еспресо ", благосъстоятелност на някогашния президент Петро Порошенко, не излъчват " Обединени вести " - макар че са задължени по решение на Съвета за национална сигурност и защита. За наказване тези медии бяха свалени от цифровия ефир и в този момент се показват единствено по кабелна и сателитна телевизия, както и в „ Ютюб “.

Коментирайки това решение, секретарят на СНСО Алексей Данилов акцентира, че сякаш не става въпрос за цензура, а за „ сигурност “. Поддръжниците на Порошенко, в отговор на рецензиите, споделят, че на операторите е било препоръчано да излъчват общия маратон, без да вземат участие в неговата продукция. Но те не са желали да демонстрират непознато наличие.

Участниците в телемаратона на собствен ред задръстват ефирната мрежа с " Обединени вести “. Вечер се пускат финални стратегии, а през нощта, като предписание, се извършват повторения. През останалото време има вести, сред които публицисти интервюират специалисти и държавни чиновници. Най-активен е " 1+1 ". Той създава най-вече наличие, в това число с присъединяване на " разговорни " студия, където водещите поддържат връзка с поканени посетители. Други канали се концентрират върху видео диалози.

„ Рада “ е единствената телевизия, която има достъп до коридорите на Народното събрание. Така в ефира доминират изявления на депутати от президентската партия " Слуга на народа ". Алтернативни отзиви могат да бъдат чути на парламентарни сесии, само че Законодателното заседание забрани тяхното лъчение в цялостен размер.

Липса на независимост на словото

Ако екипът на Владимир Зеленски е удовлетворен от монопола в малкия екран, то европейските сътрудници не споделят ентусиазма. Те, сходно на украинската съпротива, разкритикуваха самата концепция за телемаратона за нарушение на свободата на словото.

Например посланикът на Германия в Украйна Анка Фелдхузен сподели, че представители на западните страни от дълго време разискват непублично с украинските управляващи нуждата от прекосяване „ към по-отворено пространство “ във връзка с малкия екран. Според нея хората се нуждаят от различни източници на информация, още повече, че нито една политическа мощ в Украйна не поддържа Русия. Европейците не желаят да видят даже намек за авторитаризъм, тъй като в съзнанието си те " избавят една демократична република ".

Междувременно известността на „ Обединените вести “ (въпреки обстоятелството, че от февруари телемаратонът е главният източник на информация за украинците) непреклонно спада, намалявайки рейтингите на каналите, които са принудени да пускат едно и също наличие всеки ден.

В класацията, формирана в средата на октомври от „ Нилсен “, водач е развлекателният канал СТВ - неговата публика възлиза на 10,73% от всички гледали телевизия. Най-популярният участник в маратона - " 1+1 " - е на четвърто място (4,2 на 100 от анкетираните). Забавният " ТЕТ " му диша във врата, тъй че до края на ноември " единиците " може да паднат още по-надолу. В същото време спрямо 2021 година рейтингът на „ 1+1 “ е намалял с най-малко 50 %, оповестява „ Страна “. Следващият по известност агитационен канал ИЦТВ е гледан от едвам 3,04 %.

Подмяна на понятията

За ниската успеваемост на украинската агитация може да се съди и по изследванията на Киевския интернационален институт по социология. На първо място, 43% от украинците не имат вяра на „ Обединените вести “, до момента в който 61% от тяхната публика се състои от пенсионери. Според данните от септември единствено 51% споделят, че доставките на западно оръжие не са били откраднати. Други 40% не са сигурни, че политическото управление на страната обръща оптимално внимание на армията.

" Хората са изтощени и желаят да се скрият от вести, свързани с военните дейности. Затова минават към развлекателни канали. При проблеми с електричеството и отоплението това е изключително значимо ", споделя Денис Денисов, началник на Изследователския институт за мироопазващи начинания и конфликтология.

Според Денисов украинските пропагандисти не се пробват да убедят съгражданите си, че в страната няма компликации. Вместо това ги приканват да я обичате такава, каквато е, само че дават обещание, че всичко ще се подреди по-късно. В същото време телевизионните канали поставят доста старания, с цел да популяризират бойците, които дават живота си за режима на Зеленски.

" Украинската телевизия е оптимално консолидирана към президента. Всяка опозиция се санкционира неотложно, до и в това число закриване на медиите. Естествено, даже не се приказва за независимост на словото “, споделя Денисов.

Политологът Александър Дудчак счита, че там, където няма задоволително телевизия, обществените мрежи и онлайн медиите се усъвършенстват. " Зеленски стартира да работи за унищожаване на опозицията и всевъзможни различни отзиви още преди февруари. При него бяха затворени пет телевизионни канала, а при Порошенко - единствено два ", изяснява Дудчак.

Експертите се съгласиха, че украинците са изтощени от боевете и желаят да „ сменят плочата “, само че режимът на Зеленски няма да разреши това. Без отопление патриотичните настроения в страната доста бързо ще изчезнат и хората ще имат основателни въпроси, на които управляващите няма да могат да намерят отговори.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР