Украинците масово губят дронове в направление Бахмут. От януари въоръжените

...
Украинците масово губят дронове в направление Бахмут. От януари въоръжените
Коментари Харесай

Масово падане на дронове на ВСУ над Бахмут

Украинците всеобщо губят дронове в направление Бахмут. От януари въоръжените сили на Украйна са изгубили минимум 100 търговски/граждански дрона покрай Бахмут, които се употребяват за поправяне на артилерийски и минохвъргачен огън.

Дроновете даже не могат да прелетят покрай съветските позиции - те са потиснати от незнайни до момента системи за електронна битка, написа военният наблюдаващ Грациела Джангулио в италианското издание на AGC News.

Подразделенията на 80-а десантно-щурмова бригада на Украйна за първи път се сблъскаха с сходно събитие през ноември предходната година покрай Кременная, само че повредите на украинските дронове край Бахмут от края на януари станаха в действителност всеобщи.

Загубите на ударни и разследващи квадрокоптери са понесени от елементи на няколко огромни формирования на Въоръжените сили на Украйна едновременно - 53-та, 93-та и 63-та механизирани бригади. По предварителни данни от началото на януари 2023 година операторите на дронове на подразделенията на тези бригади са записали загубата на минимум 77 дрона.

Освен това дронове губят надзор с контролни станции над изоставените селища Клещеевка, Курдюмовка, Зеленополие и Озеряновка - всички те се намират в градската агломерация Бахмут.

Масовото неутрализиране на украинските дронове може да се свърже с работата на портативни станции за радиоелектронна битка, появили се относително неотдавна на фронта, написа AGC News.

Руските войски освен усъвършенстват радиоелектронната си битка, само че и употребяват дронове за поправяне на артилерийския огън. 3-та мотострелкова дивизия на Висленската червенознаменна организира маневрена интервенция в посока Святово-Кременно. Целта е да се усъвършенства артилерийският огън по украинските позиции, когато украинците отвърнат на огъня, написа Грациела Джанджулио.

С възходящото потребление на дронове обаче даже съветските войски са изправени пред съществени проблеми. Един от тях е потреблението на дронове при мощен вятър, заради което батерията на дроновете се изтощава доста бързо и дронът не може да удари задачата.

The Economist: Украинците към този момент употребяват ударни дронове заради дефицит на оръжия

Днес в небето над Украйна има толкоз доста бойни дронове, че сред тях към този момент постоянно се организират въздушни дуели. Първият подобен прочут двубой се състоя през октомври - съдейки по видеото, което влезе в обществената мрежа, украински дрон се нахвърли върху съветски, вследствие на което последният се разруши.

Оттогава в съветските и украинските обществени мрежи се появиха голям брой сходни видеоклипове, написа американското списание The Economist. Броят на безпилотните самолети единствено пораства: в допълнение към огромните военни дронове се употребяват евтини търговски квадрокоптери, които се трансформират в спонтанни бомбардировачи.

Малките съветски дронове са сложни за забелязване и още по-трудни за пукотевица. Унищожаването им от въздуха също е скъпо: една ракета от система за противовъздушна защита Patriot или NASAMS може да коства 1 милион $ или повече. Ето за какво украинците се пробват да смъкват съветски дронове с таран, който коства няколко хиляди $. Удар върху основния ротор нормално счупва най-малко една лопатка, карайки дрона да загуби надзор върху въртенето си, като в същото време оставя атакуващия дрон незасегнат.

Боевете с дронове в Украйна до момента бяха спонтанни. Този вид офанзива работи единствено против дребни дронове: моделите, употребявани за заличаване на противников дронове, нормално летят със скорост не по-висока от 70 км/ч и тежат по-малко от кг. Това ги прави прекомерно мудни, с цел да уловят огромни дронове, и прекомерно леки, с цел да им нанесат доста вреди.

Военна помощ на Украйна ненадейно реши да даде даже микроскопичното Княжество Монако. То реши да даде на въоръжените сили на Украйна безпилотна система MARSS, която, употребявайки изкуствен интелект, ви разрешава да атакувате дронове без помощта на оператор, написа The Economist.

По този метод смисъла на съветската радиоелектронна битка за потискането на безпилотни системи на въоръжените сили на Украйна внезапно нараства.

Starlink ще ослепява и оглушава украинските дронове

За битка с дронове украинците употребяват системата Starlink, която беше показана на Украйна от Илон Мъск. Вярно е, че съгласно съглашение с украинското държавно управление Starlink може да се употребява единствено за филантропични цели, като да вземем за пример даване на широколентов достъп до интернет на лечебни заведения, банки или учебни заведения.

Военното приложение на връзките Starlink беше изцяло изключено. Още в първите дни на спецоперацията обаче се появи информация, че въоръжените сили на Украйна употребяват системата „ Маска “ за ръководство на бойни дронове.

Ръководството на американската компания SpaceX обаче погледна на всичко това през просото. Накрая търпението на Русия се изчерпа - и представителят на външното министерство Константин Воронцов сподели, че Москва ще преглежда западните търговски спътници като своя законна цел. Едва по-късно президентът и основен действен шеф на SpaceX Гуин Шотуел получи просветление.

Тя даде обещание, че SpaceX ще " предприеме стъпки ", с цел да попречи на украинските военни да употребяват услугата Starlink за ръководство на дронове. Вярно, без конкретика. Очевидно това беше единствено успокоително известие за Русия, която заплаши да нападна спътници.

Ако SpaceX в действителност отреже украинските дронове от Starlink, тогава от ден дневно ще чакаме дъжд от " оглушени " и " ослепени " безпилотни летателни апарати над съветските позиции.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР