Украинското външно министерство изрази протест във връзка с приемането на

...
Украинското външно министерство изрази протест във връзка с приемането на
Коментари Харесай

Украйна протестира срещу декларация на депутатите ни за защита на българското малцинство

Украинското външно министерство изрази митинг по отношение на приемането на 20 май от Народното събрание на България на декларация за административно-териториалната промяна в Украйна и отбраната на правата и целостта на българската общественост, съобщи ТАСС.
Украинският кабинет възнамерява административна промяна, която допуска делене на Болградския регион на Одеска област на пет общини, в които етническите българи няма да бъдат болшинство. По неофициални данни в Болградския регион живеят 250-300 хиляди етнически българи, показва ТАСС.
" Въпросите на административно-териториалното устройство на Украйна са от изключителната подготвеност на органите на държавната власт в Украйна. За нас са напълно неприемливи опитите за интервенция на непозната страна във вътрешните каузи на Украйна ", се споделя в изказването на министерството на външните работи, публикувано от пресслужбата му.
В сряда българските депутати приканиха своето държавно управление да вземе всички вероятни ограничения за запазване на целостта на българската общественост в Болградския регион.
Предлага се да бъде извършено междуправителствено заседание за съблюдаването на административното единение на българското малцинство в сходство с двустранните съглашения, гарантиращи на жителите на региона обучение на български език, показва ТАСС.
В Киев означават, че изказванията за въздействие на промяната върху националната самородност на етническите българи в Украйна са манипулативни и недостоверни. От ведомството оповестиха и че въпросът с Болградския регион ще бъде решен в сходство с украинското законодателство, като се вземе поради позицията на локалните поданици, включително на многочислената българска общественост.
" Смятаме, че всички въпроси могат да бъдат решени по пътя на градивния разговор, което и става на ниво ръководителите на министерствата на външните работи на двете страни. Призоваваме българските парламентаристи да работят в сходство с приципите на другарството и добросъседството, които обичайно съществуват сред Украйна и България ", обобщават от министерството на външните работи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР