Украинското външно министерство изрази протест във връзка с приемането на

...
Украинското външно министерство изрази протест във връзка с приемането на
Коментари Харесай

Украйна: България да не се меси във вътрешните ни дела

Украинското външно министерство изрази митинг по отношение на приемането на 20 май от Народното събрание на България на декларация за административно-териториалната промяна в Украйна и отбраната на правата и целостта на българската общественост. Това се показва в изказване на украинското външнополитическо ведомство.

Украинският кабинет възнамерява административна промяна, която допуска делене на Болградския регион на Одеска област на пет общини, в които етническите българи няма да бъдат болшинство. По неофициални данни в Болградския регион живеят 250-300 хиляди етнически българи. " Въпросите на административно-териториалното устройство на Украйна са от изключителната подготвеност на органите на държавната власт в Украйна. За нас са напълно неприемливи опитите за интервенция на непозната страна във вътрешните каузи на Украйна ", се споделя в изказването на министерството на външните работи, публикувано от пресслужбата му, съобщи ТАСС.

По-рано в сряда българските депутати приканиха своето държавно управление да вземе всички вероятни ограничения за запазване на целостта на българската общественост в Болградския регион. Предлага се да бъде извършено междуправителствено заседание за съблюдаването на административното единение на българското малцинство в сходство с двустранните съглашения, гарантиращи на жителите на региона обучение на български език.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР