Украинското правителство забрани на държавната компания Нафтогаз да повишава цените

...
Украинското правителство забрани на държавната компания Нафтогаз да повишава цените
Коментари Харесай

Правителството на Украйна забрани поскъпването на газта за бита преди втория кръг на президентските избори

Украинското държавно управление забрани на държавната компания " Нафтогаз " да покачва цените на естествената газ, разгласи в сряда министър председателят Володимир Гройсман, като това решение евентуално ще се хареса на гласоподавателите преди втория кръг на президентските избори, само че може да смути интернационалните кредиторите на страната, оповестява Ройтерс.

Забраната, която влезе в действие със задна дата от 1-ви април, беше оповестена в миг, когато президентът на Украйна Петро Порошенко, съдружник на Гройсман, се пробва да усили възможностите си преди втория и финален кръг на президентската конкуренция на 21-ви април.

Порошенко се класира на второ място след първия кръг на изборите, извършени в неделя, само че е изправен пред сложната задача да победи водачът преди балотажа в лицето на Володимир Зеленски - ефирен комедиант, който в следствие стана политик.

След като ограничи цените на потребителския природен газ на настоящето равнище от 8,55 украински гривни за един пространствен метър (около 0,32 щатски долара), министър председателят Гройсман съобщи в сряда, че държавното управление в това време позволява на " Нафтогаз " да понижи цените при възможното съществуване на удобни пазарни условия.

През предишния месец Володимир Гройсман уточни, че ще предложи на финансовото министерство и на компанията " Нафтогаз " да стартират договаряния с Международния валутен фонд, с цел да се предотврати бъдещото нарастване на цените за газта за украинските семейства.

МВФ, който е главен заемодател на Украйна, неведнъж приканва Киев да увеличи цените за естествената газ за битови потребности до пазарни цени като изискване за бъдеща финансова помощ за страната, наранена от военния спор с Русия.

През ноември 2018-а година украинското държавно управление увеличи цените на газта с близо една четвърт, което му разреши да си обезпечи ново съглашение за финансова помощ от МВФ в размер на 3,9 милиарда щатски $.

Ройтерс припомня, че цените на природния газ са сензитивен въпрос в страната, където огромна част от популацията живее на прага на бедността, като самото нарастването на цените през октомври понижи известността на Порошенко измежду огромната част от гласоподавателите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР