Украинското министерство на външните работи извика българския посланик в Киев

...
Украинското министерство на външните работи извика българския посланик в Киев
Коментари Харесай

Украйна извика българския посланик заради Радев

Украинското министерство на външните работи извика българския дипломат в Киев поради изявлението на президента Румен Радев, че Крим е съветски.

Украинската страна съобщи на посланика на България позицията на Киев по отношение на некоректното и недопустимо изказване на президента Румен Радев във връзка с Крим по време на вчерашните предизборни телевизионни диспути.

Подчертано бе, че думите на сегашния български президент не способстват за развиването на добросъседските връзки сред Украйна и България и са в внезапен дисонанс с формалната позиция на София за поддръжка на суверенитета и териториалната целокупност на Украйна в нейните международнопризнати граници.

„ Очакваме българският президент Румен Радев да поправя вчерашното си изказване ", написа в позицията на украинското външно министерство.

Посланик Костадин Коджабашев от своя страна увери украинската страна в непоколебимата поддръжка на България за териториалната целокупност на Украйна, за статута на Крим като неразделна част от територията на страната и за напъните за деокупация на полуострова, в частност благодарение на присъединяване на България в Кримската платформа.

От позиция на 27-те страни и на институциите на Европейски Съюз, Крим е Украйна, съобщи представител на Европейската комисия в отговор на въпрос, обвързван с думите на президента Румен Радев в предизборния спор в Българска национална телевизия.

Няма да разясняваме изказването на президента Радев, само че можем да напомним какво е мнението на Европейски Съюз за Крим - Крим е украинска територия, която беше нелегално анексирана, в нарушаване на интернационалното право от страна на Русия, уточни представителят. Той добави, че тази позиция е доста ясна от 2014 година и от този момент е повтаряна неведнъж.

Герджиков: Президентът да сплотява, Радев: Президентът не е проектант на обединения

По време на вчерашния спор сред двамата кандидати за президентския пост запитан от проф. Анастас Герджиков на кого принадлежи Крим, Румен Радев съобщи, че е на Русия.

„ Във външната политика е извънредно значимо да има прагматизъм ", сподели Радев. Той означи, че глобите, наложени на Русия вследствие на дейностите ѝ в Крим, не дават резултат.

„ Колко години от този момент нямаме смяна в държанието, нямаме резултат от тези наказания ", уточни Радев. Той добави, че на Съвета на Европейски Съюз се търсят прагматични подходи по въпроса.

„ Русия е значим фактор за сигурността, в битката с тероризма и това не би трябвало да го забравяме ", съобщи Радев.

„ В момента е съветски, кой да е ", отговори Румен Радев на имитация на съперника си Анастас Герджиков, че не е чул от него чий е Крим.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР