Украинското министерство на външните работи извика българския посланик в Киев

...
Украинското министерство на външните работи извика българския посланик в Киев
Коментари Харесай

Украйна извика българския посланик поради изказването на Радев за Крим

Украинското министерство на външните работи извика българския дипломат в Киев Костадин Коджабашев заради изявлението на президента Румен Радев, че Крим е съветски.

Украинската страна съобщи на посланика позицията на Киев по отношение на некоректното и недопустимо изказване на президента на България Румен Радев във връзка с Крим по време на вчерашните предизборни телевизионни диспути. Подчертано бе, че думите на сегашния български президент не способстват за развиването на сред Украйна и България и са в внезапен дисонанс с формалната позиция на София за поддръжка на суверенитета и териториалната целокупност на Украйна в нейните международнопризнати граници.
България призна Русия за страна окупатор
България се причисли към декларация на 46 страни, която афишира Русия за страна окупатор поради анексирането през 2014 година на Кримск...

Очакваме българският президент Румен Радев да поправя вчерашното си изказване, се споделя в позицията на украинското външно министерство.

Посланик Костадин Коджабашев увери украинската страна в непоколебимата поддръжка на България за териториалната целокупност на Украйна, за статута на Крим като неразделна част от територията на страната и за напъните за деокупация на полуострова, в частност благодарение на присъединяване на България в Кримската платформа.

По време на вчерашния спор сред двамата кандидати за президентския пост запитан от проф. Анастас Герджиков на кого принадлежи Крим Румен Радев съобщи: На Русия.

БГНЕС разгласява точните реплики сред двамата във връзка с Крим:
Борис Джонсън отбрани правото на английски военен транспортен съд да минава през водите на Крим
Британският министър председател Борис Джонсън отбрани в четвъртък маршрута, по който мина английски военен транспортен съд в Черно море, провокирал разправии...

„ Във външната политика е извънредно значимо да има прагматизъм. Санкциите, които бяха наложени вследствие на Крим и на Украйна, не дават резултат. Колко години от този момент ние “, сподели Радев.

„ Не чух чий е Крим, само че общо взето отговорихте нещо “, репликира Герджиков.

„ Крим е съветски, кой да е “, отвърна Радев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР