Украинското министерство на външните работи извика българския посланик в Киев

...
Украинското министерство на външните работи извика българския посланик в Киев
Коментари Харесай

Украйна извика българския посланик поради изказването на Радев за Крим


Украинското министерство на външните работи извика българския дипломат в Киев заради изявлението на президента Румен Радев, че Крим е съветски .

По време на предизборния спор сред двамата кандидати за президентския пост, запитан от проф. Анастас Герджиков на кого принадлежи Крим Румен Радев съобщи: На Русия. „ Във външната политика е извънредно значимо да има прагматизъм. Санкциите, които бяха наложени вследствие на Крим и на Украйна, не дават резултат. Колко години от този момент ние нямаме смяна в държанието “, сподели Радев.

„ Не чух чий е Крим, само че общо взето отговорихте нещо “, репликира Герджиков. „ Крим е съветски, кой да е “, отвърна Радев.

Украинската страна е предала на дипломат Костадин Коджабашев позицията на Киев по отношение на " некоректното и недопустимо изказване на президента на България Румен Радев във връзка с Крим. " Подчертано е, че думите на сегашния български президент не способстват за развиването на добросъседските връзки сред Украйна и България и са в внезапен дисонанс с формалната позиция на София за поддръжка на суверенитета и териториалната целокупност на Украйна в нейните международнопризнати граници.

Очакваме българският президент Румен Радев да поправя вчерашното си изказване, се споделя в позицията на украинското външно министерство .

Посланик Костадин Коджабашев е уверил украинската страна в непоколебимата поддръжка на България за териториалната целокупност на Украйна, за статута на Крим като неразделна част от територията на страната и за напъните за деокупация на полуострова, в частност благодарение на присъединяване на България в Кримската платформа.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР