Украинското градче Новгородское иска да си върне старото име -

...
Украинското градче Новгородское иска да си върне старото име -
Коментари Харесай

Ню Йорк, Сталинска област - знаете ли къде се намира?


Украинското градче Новгородское желае да си върне остарялото име - Ню Йорк. Кой е неговият " кръстник " и каква история се крие зад екзотичното име?

" Представете си какво би станало, в случай че вестниците излязат със заглавия, че Ню Йорк е бил обстрелян! Веднага ще дойде НАТО и войната ще свърши ", майтапи се председателката на Общинския съвет на Новгородское в Донбас Татяна Краско.
Редакцията предлага
Плановете за връщане на остарялото име на селището - Ню Йорк, датират от 2016-а година, когато в Украйна е признат закон за декомунизацията. Но защото неутралното име " Новгородское " не попада в обсега на закона, концепцията някак си замира. Хората обаче държат на остарялото име, в интерес на което се произнесе и Парламентарната комисия по организацията на държавната власт в Киев. Сега последната дума ще имат депутатите от украинската Върховна рада.

Кой е " кръстникът " на Ню Йорк?

" Ню Йорк, Сталинска област " - това е формалното име на селището в промишлената част на Донбас, което е променено чак през 1951-а година. Името звучи американски, само че съгласно една от версиите в действителност идва от немски заселници, пристигнали в Украйна по покана на императрица Екатерина Втора още в края на 18-и век. През 1892-а година точно тези протестанти-менонити кръстили селището Ню Йорк, с цел да угодят на брачната половинка на един от създателите - американка от Ню Йорк, която тъгувала по родния си град. Друга версия гласи, че германците избрали това име с вярата селището да се развива така динамично, както Ню Йорк оттатък океана.

Всъщност нещата са малко по-сложни, изяснява Виктория Шору, която поддържа във Facebook профил под името " Украинският Ню Йорк: История ". Според нея, днешното Новгородское зародило още в края на 18-и век като село Александровское, което принадлежало на помешчиците Фурсови. В източници от средата на 19-и век селото към този момент се загатва под името Ню Йорк, като никой не знае за какво помечшикът е направил този другоземен избор. " Един от членовете на фамилията е бил корабостроител, евентуално е бил в Ню Йорк и градът му е направил усещане. А може просто името да им се е видяло забавно ", споделя Виктория Шору.

Градчето е в очакване на турсти

В края на 19-а век землището минало в ръцете на различен помешчик, който го продал на немските заселници. Трудолюбивите протестанти построили няколко парни мелници, почнали да създават тухли и селскостопански машини. В Ню Йорк имало учебно заведение, книжарница, банка, хотел и пощенски клон с телефонна станция, споделя Виктория Шору.

Бензиностанцията на входа на градчето се споделя точно " Ню Йорк "

След революцията през 1917-а година обаче доста германци избягали от селището, а след Втората международна война руската власт депортирала останалите в Централна Азия, тъй като били " неблагонадеждни ". Накрая Върховният съвет на Съюз на съветските социалистически републики през 1951-а година дефинитивно премахнал " вражеското " име и прекръстил Ню Йорк на Новгородское. Татяна Краско счита, че възобновяване на историческото име ще бъде празненство на справедливостта. Местните управляващи чакат, че от възможното позитивно решение на Народното събрание ще има и чисто на практика резултат - ще притегли туристи в донбаския Ню Йорк.

В Новгородское от дълго време няма немска общественост, а малцината потомци на протестантите са изгубили връзка с езика и културата. За предишното на селището припомнят единствено нетипичните здания и надгробните монументи с надписи на немски. Сред архитектурните забележителности се открояват парната мелница на Петер Дик и магазинът на Аарон Тисен. Именно в постройката на тогавашния магазин напролет би трябвало да отвори порти Историческо-културният център " Украинският Ню Йорк " - краеведски музей и място за срещи и осъществяване на публични начинания.

Още преди да се е стигнало до публично преименуване на Новгородкское, в градчето към този момент има бензиностанция и пицария, носещи името " Ню Йорк " - малко шарена екзотика в сивото ежедневие на депресивния Донбаски район.

Заседание на Съвета за сигурност в Донбас? Защо не?

Днес в Новгородское живеят 12 хиляди души. Близо 600 от тях работят в локалния цех за фенол. В градчето има три учебни заведения и пансион за деца със специфични просветителни потребности. Местните хора не са подминати и от нормалните проблеми: безработица, неприятни пътища, транспортна изолираност, компликации във водоснабдяването. Но в Новгородское има и с какво да се похвалят, споделя Татяна Краско. През последните години благодарение на няколко интернационалните организации е издигнат съвременен полицейски сектор, по улиците са конфигурирани камери за наблюдаване и улично осветяване, захранвано от слънчева сила.

Днешният облик на Ню Йорк в Донбас

Но и тук остро се усеща най-тежката драма в целия район: войната. Фронтът минава директно край градчето и въпреки, че Новгородское до момента не е ставало жертва на окупаторите от проруските въоръжени сили, локалните хора с всичка мощ усещат ужасите на войната. Татяна Краско споделя, че от артилерийски обстрел са починали петима души, а 100 здания са потърпевши. Тя се надява, че възможното преименуване ще притегли повече внимание към градчето и неговите проблеми - както в Украйна, по този начин и в чужбина. А министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба на смешка предлага в донбаския Ню Йорк да се свика Общото заседание на Организация на обединените нации или най-малко съвещание на Съвета за сигурност. " Нека дойдат - подготвени сме за провеждането на такива съвещания ", разяснява Татяна Краско.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР