Украинският военен експерт и полковник от запаса Олег Жданов, смята,

...
Украинският военен експерт и полковник от запаса Олег Жданов, смята,
Коментари Харесай

Защо ВСУ не дава Северодонецк - обяснението на военния експерт Жданов -

Украинският боен специалист и полковник от запаса Олег Жданов, счита, че украинската войска има късмет да попречи на съветските окупатори да завземат цялата територия на Луганска и Донецка област. Той изрази това мнение в изявление с Дмитрий Гордон, създател на онлайн изданието GORDON.

" Ако задържим най-малко едно населено място в Луганска област, ще задържим и Донецка област. Това ще бъде краят на настъпателната интервенция на Руската федерация. По принцип имаме опция да ги задържим. Въпросът е в доставките на оръжие ", сподели Жданов.

Той изясни, че без завладяването на цялата Луганска област съветската войска няма да може да навлезе в Донецка област от север, и уточни, че украинските въоръжени сили към този момент са постигнали прочут триумф край Северодонецк, Луганска област.

" Вижте по какъв начин фрапантно променихме обстановката към Северодонецк през тази седмица. Само преди няколко дни бяхме на мнение, че евентуално ще се изтеглим от Северодонецк и ще превърнем Лисичанск в аванпост. Появи се западна артилерия - получихме преимущество във връзка с обсега, прецизността и огневата мощност. Между другото, 155-милиметровият снаряд е с 30% по-мощен от 152-милиметровия във връзка с взривното вещество. И какъв брой трагично се е трансформирала обстановката! Днес тя е сериозна, само че не е пагубна ", сподели Жданов.

Благодарение на дейностите край Северодонецк ВСУ съумя да спре настъплението на съветските окупатори във всички останали направления, изясни специалистът.

Той предвижда, че незабавно щом американските високомобилни артилерийски ракетни системи HIMARS стигнат до фронта, обстановката в Донбас ще се промени още повече.

" Ако скоро тук дойдат най-малко четири пускови установки HIMARS, обстановката ще наподобява още по-добра за нас. Ще получим средства за обстрел на най-близкия гръб на съперника, до 50 км в дълбочина на съперника, ще можем самоуверено да нанасяме огневи удари ", сподели Жданов.

Гордън попита дали Украйна ще може да премине в нахлуване в окупираните територии на Донецка и Луганска област, в случай че успее да отбрани Северодонецк, Лисичанск и териториите на Донецка област, които сега са под украински надзор.

" Основната ни задача ще бъде да приключим отбранителната интервенция, а в случай че ги защитим в този момент, би трябвало да се окопаем в земята и да задържим позициита си, до момента в който дойде нужното количество оръжия. Това е единственият излаз. ВСУ ще могат да стартират контраатака едвам откакто получат нужното западно оръжие ", акцентира Жданов.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР