Украинският външен министър Павло Климкин каза днес, че на срещата

...
Украинският външен министър Павло Климкин каза днес, че на срещата
Коментари Харесай

Външните министри на Украйна и Унгария не можаха да преодолеят разногласията си

Украинският външен министър Павло Климкин сподели през днешния ден, че на срещата му с неговия маджарски сътрудник Петер Сиярто, състояла се в централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк, не е било реализирано съглашение по основните въпроси, съобщи ТАСС.

"Срещата бе много комплицирана, по редица въпроси ще работим и по-нататък, само че по основните въпроси не успяхме да се споразумеем. Както разбирам, не можем да се споразумеем, тъй като имаме кардинално разнообразни визии по какъв начин да се оказва помощ на унгарската общественост (в Украйна). Но аз още веднъж споделих на господин Сиярто, че съм мощен последовател на това да оказваме помощ точно на нашата унгарска общественост ", сподели Климкин след срещата.

Между Киев и Будапеща породиха съществени различия по отношение на приемането от украинската Върховна рада на закона за образованието, който планува от 2020 година просветителният развой да се води единствено на държавния език. Дотогава езиците на националните малцинства, в това число и съветският, ще се преподават единствено до пети клас. Сериозно безпокойствие във връзка на този документ показаха няколко европейски страни - Унгария, Молдова, Полша, Русия, България и Гърция. През октомври м.г.

Парламентарната асамблея на Съвет на Европа (ПАСЕ) одобри остра резолюция във връзка на този закон и призна, че той е огромна спънка за обучаване на националните малцинства на родния им език.

Унгария към този момент три пъти блокира съвещанието на комисията Украйна-НАТО на ниво външни министри поради претенциите си към Киев по отношение на езиковите разпореждания на закона.

Днес украинската задача при НАТО заяви, че Унгария е блокирала и съвещанието на комисията Украйна-НАТО на ниво министри на защитата, което трябваше да се състои в границите на срещата на Северноатлантическия съвет на 3-4 октомври в централата на алианса в Брюксел.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР