Украинският външен министър Дмитро Кулеба разкритикува остро предложението на Германия

...
Украинският външен министър Дмитро Кулеба разкритикува остро предложението на Германия
Коментари Харесай

Украйна заклейми опасната инициатива за възобновяване на срещите ЕС-Русия

Украинският външен министър Дмитро Кулеба разкритикува остро предлагането на Германия и Франция Европейски Съюз да обмисли възобновяването на срещите на високо ниво с Русия, преди спор по въпроса на ръководителите на страните членки на Общността, съобщи " Франс прес ".

" Инициативите за обновяване на срещите на високо ниво на Европейски Съюз с Русия, без да се вижда какъвто и да е прогрес от съветска страна, ще бъдат рисково отклоняване от политиката на Европейски Съюз за глобите ", настоя Кулеба след срещата си с ръководителя на външната политика на Европейски Съюз в Брюксел.

" Решението за заледяване на срещите на високо ниво сред Европейски Съюз и Русия беше взето през 2014 година на фона на съветската експанзия против Украйна. За страдание Русия не е демонстрирала воля за смяна на политиката си нито към Украйна, нито към Европейски Съюз, и ние считаме, че възобновяването на срещите е безпочвено ", акцентира украинският първи посланик.

Вчера Франция и Германия излязоха с предложение в последния миг преди срещата през днешния ден и на следващия ден в Брюксел на ръководителите на страните членки на Европейски Съюз, с цел да може Общността да обмисли евентуална среща с съветския президент Владимир Путин след срещата му с американския президент Джо Байдън в Женева предходната седмица.

Но остава опозиция от доста страни членки на Европейски Съюз - изключително в Източна Европа - които бяха неприятно сюрпризирани от този ход и остават надълбоко внимателни по повод разговарянето с Кремъл.

Посланиците на Европейски Съюз не съумяха да изковат обща позиция по предлагането късно нощес и оставиха на ръководителите на страните да изяснят детайлностите.

27-членният блок се пробва да преработи тактиката си за въздържане на голямата си източна съседка, защото Брюксел признава, че връзките с Кремъл наподобява ще се влошат в допълнение, макар че към този момент са достигнали " най-ниското си равнище ".

Германско-френският проект упорства Европейски Съюз да остане твърдо и единно във връзка с Москва, само че би трябвало да се стреми да се ангажира с Кремъл по въпроси от съвместен интерес като климатичните промени, здравето, иранската нуклеарна договорка и споровете в Сирия и Либия.

В оферти план на изводи, показан от Берлин и Париж за срещата на върха на Европейски Съюз, се споделя, че блокът " ще преразгледа съществуващите формати на разговор с Русия, в това число на равнище водачи ".

Но те също по този начин показват, че водачите ще изискат от Европейската комисия " да показа разновидности за спомагателни ограничаващи ограничения, в това число стопански наказания ", с цел да отблъсне " всякаква по-нататъшна злонамерена, противозаконна и разрушителна активност от страна на Русия ".

Събранието на Европейски Съюз в четвъртък би трябвало да бъде последното за немския канцлер Ангела Меркел преди избори, които да решат нейния правоприемник през септември.

Меркел пое водещата позиция измежду водачите в блока в връзките с Путин, защото връзките се разплитаха през последните седем години.

" Според мен ние като Европейски съюз също би трябвало да търсим пряк контакт с Русия и съветския президент ", сподели тя в немския парламент в четвъртък.

" Не е задоволително американският президент да беседва с съветския президент ", сподели тя, наблягайки, че и Европейският съюз " би трябвало да сътвори разнообразни формати за диалози ".

Един европейски посланик аргументира, че " Европейски Съюз би трябвало да застане твърдо и да откри контраст против Русия. Той също по този начин би трябвало да се сложи в положение да се опълчи, по-специално на хакерските атаки. И той би трябвало да може да взе участие в разговор с Русия по въпросите, за които има ползи. "

Друг отвърна, че е " прибързано " да се приказва за среща с съветския водач.

" Защо да има среща на върха с Путин, в случай че няма какво да се разисква позитивно ", сподели дипломатът.

Подробностите по отношение на точния формат на всяка евентуална среща с Путин към момента не са ясни - и занапред ще се разбере дали в нея ще вземат участие всички 27 национални водачи или ръководителите на Европейската комисия и Съвета.

Последната среща на върха сред шефовете на Европейски Съюз в Брюксел и Путин се състоя при започване на 2014 година, като от този момент мощен представител на Кремъл избира двустранни връзки с обособени страни.

Връзките сред Европейски Съюз и Русия са в застой, откакто Кремъл анексира Крим от Украйна през март 2014 година

Блокът удари талази от наказания против Москва и Русия отговори със лични контрамерки.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР