Украинският външен министър Дмитро Кулеба е поискал военна подкрепа от

...
Украинският външен министър Дмитро Кулеба е поискал военна подкрепа от
Коментари Харесай

Украинският външен министър Дмитро Кулеба е поискал военна подкрепа от България

Украинският външен министър Дмитро Кулеба е изискал военна поддръжка от България. Това стана ясно на третия ден от изненадващото му посещаване у нас. Кулеба, който се срещна с президента Румен Радев, беше изслушан и от депутатите от Външната комисия в Парламента. Външният министър Теодора Генчовска удостовери, че въпросът за допустима военна поддръжка от София към Киев е бил разискван на вчерашната среща с премиера Кирил Петков в Министерския съвет.

Подробности вижте в обобщението на Александър Марков.

На третия ден от визитата си и откакто два дни публицистите нямаха достъп до него, на въпроси на Българска национална телевизия украинският външен министър Дмитро Кулеба отговори, че още при започване на войната е пратил лист с належащо въоръжение на всички страни-членки на НАТО, в това число и на България.

" Правителството и Народното събрание на България чудесно знаят какви са настояванията на Украйна. Но ние се отнасяме с почитание към политическата обстановка в България и оставяме на Народното събрание и на държавното управление да вземат решение по какъв начин и по кое време да оказват помощ на Украйна. " - сподели той.

Нао въпрос на Българска национална телевизия от каква военна помощ се нуждае Украйна, Кулеба отговори:

" Когато водиш война, се нуждаеш от всичко - от патрони до бойни самолети. Ние дадохме един и същи лист на всички страни-членки на НАТО и България получи същия лист. Но ние почитаме вътрешнополитическата обстановка. "

Дмитро Кулеба не даде прецизен отговор на въпрос дали е желал непосредствено в диалога си през вчерашния ден с Теодора Генчовска военна помощ.

" Нека го кажа по този начин - от време на време се постанова да бъда посланик, удовлетворен съм от срещите с вашия външен министър, министър председател и президент. България е направила доста политически във връзка с европейската интеграция, вие се отнасяте доста добре с нашите бежанци, а това е нещо, което доста ценим. А когато става за военна помощ, вземаме поради вашата вътрешнополитическа обстановка и оставяме това решение на парламеннта на България. Но дано подчертая още един път: тези, които не желаят, които се двоумят, които приказват против доставките на оръжия и военно съоръжение за Украйна, те на процедура поддържат съветската експанзия и избиването на наши жители. " - сподели той.

На въпрос на Българска национална телевизия външният министър Теодора Генчовска удостовери, че Кулеба е изискал военна помощ от премиера Кирил Петков.

" Знаете доста добре, че има две заявления, които са импортирани в Народно събрание от ГЕРБ и Демократична България. Ще бъдат разисквани в комисиите. Към сегашния миг в Министерски съвет не е поставян въпросът. ", посочи тя.

На срещите си с външния министър Генчовска Кулеба не е желал военна поддръжка, изясни тя.

" Генчовска: Външно министерство няма отношение към въпроса, който ми зададохте.

Българска национална телевизия: Въпросът е обсъдихте ли през вчерашния ден с министър Кулеба опцията България военно да подкрепи Украйна?

Генчовска: Това, което беше разисквано във Външно, не включваше тая тематика, въпросът е бил разискван на срещата при премиера. "

Самият Кирил Петков не отговори непосредствено дали са водени такива диалози.

Всичко това стана ясно, откакто Кулеба се срещна с президента Румен Радев, а това беше изслушан от депутатите от Комисията по външни работи в Народното събрание по негово предпочитание. Той съобщи, че схваща вътрешнополитическата обстановка у нас, само че че, съгласно него, всеки, който не поддържа Украйна, поддържа Русия.

Междувременно " Продължаваме промяната " внесе свое предложение за оказване на военно-техническа поддръжка на Украйна в Народно събрание. Въпросът е противоречив за обединението, като Българска социалистическа партия заплашиха, че ще я изоставен, в случай че предоставим оръжие на Киев.

ГЕРБ и " Демократична България " обявиха, че още веднъж ще внесат предложенията за военна помощ за Киев. ГЕРБ упрекна управялващите, че саботират тези решения, а държавното управление - че не подава точна информация за уговорките си.

" По Украйна - ето прессъобщението на Министерски съвет след срещата на Петков с Дмитро Кулеба - вътре не се загатва нищо за военно-техническа помощ и че този въпрос е поставян. От изявлението на министър Кулеба разбрахме, че в действителност въпросът е поставян, а господин Петков, министър-председателят, на два пъти отклонява отговора на този въпрос и отхвърля да заеме каквато и да било позиция. ", сподели Даниел Митов, ГЕРБ-СДС.

" Министър Кулеба ясно съобщи, че Украйна ще завоюва тази война 100%. Този кураж, смелост, храброст вижда целия свят, по тази причина ние сме длъжни да разгледаме опцията за военно-техническа помощ за Украйна, с цел да може украинският народ да отбрани живота, достойнството, свободата на своите жители от съветската експанзия. " - посочи Атанас Славов, " Демократична България ".

" Ние сме изразили неколкократно нашата позиция по отношение на поддръжката на Украйна и ще обсъдим позицията си в групата в Пленарната зала. " - отвърна Андерй Гюров от " Продължаваме промяната ".

От Българска социалистическа партия преповториха позицията си против военната помощ.

" Смятаме, че оказваме помощ на мира. Даване на още оръжие значи удължение на войната. ", сподели Корнелия Нинова, вицепремиер и водач на Българска социалистическа партия

От " ИТН " чакат решение след празниците.

" Между това да изпратим конкертно каски и бронежилетки в Украйна - това е позицията на Министерски съвет. Парламентът би трябвало да им даде мандат да изпълнят тези свои задания, тъй че тук би трябвало да имаме единна позиция и когато това се случи, допускам след празниците, ще има диспути и ще излезем с решение. ", сподели Станислав Балабанов от " ИТН ".

От " Възраждане " обявиха, че износът към този момент е реалност посредством медиатори.

" Очевидно е, че те го вършат, правилни на своите гласоподаватели и на своите спонсори от американското посолство, да покажат какъв брой са правилни, само че в действителност дали точка ще бъде гласувана, или не, е съвсем без значение, тъй като към този момент България изнася големи количества оръжия за Украйна през медиатори. ", съобщи Костадин Костадинов, водач на " Възраждане ".

Преди чуването си в Комисия по външна политика Кулеба се срещна с президента Румен Радев, с който са разискали основаването на коридори за превоз на храни, с цел да няма продоволствена рецесия.

" Особено сме загрижени и за хода на актуалните военни дейности и опасността за цивилното население. Точно в зоните на военни интервенции попада и многочислената българска диаспора. Аз се надявам, че вашата страна прави всичко допустимо, с цел да минимизира риска за живота на цивилните жители. " - съобщи Румен Радев, президентът на Република България.

" Благодаря Ви, че от първите дни на войната позицията на България е кардинална. Особено сме разчувствани по какъв начин приемате украинските бежанци. Разбира се, доста се надявам те да се върнат у нас, само че след подобен гостолюбив банкет имам вяра, че някои ще останат тук. Ако приказваме за приятелски нации, е като за Каин и Авел. Българите и украинците имат доста повече учредения да се считат за приятелски нации. Особено след тази откровена поддръжка, която Вие и кабинетът на министрите оказаха. " - отвърна Дмитро Кулеба.

На срещата участва и ръководителят на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе.

" Искам да се причисля към словата на господин Кулеба и да благодаря за Вашата самодейност да организираме логистика на пътешестване на нашите украинци в България с застраховане на превоз. Благодаря на Вас и Кризисния център на Министерство на външните работи. Туй не от мен, а от тези хора тук. " - сподели той.

Президентът Румен Радев уточни, че България е подготвена да възобнови програмата за лекуване на ранени украински бойци от 2014 година

По тематиката работиха: Александър Марков и Милена Кирова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР